"Stockmanns ledning borde ha vaknat för 15 år sedan"

Bild: Tor Wennström

Ägarna i varuhuskoncernen Stockmann samlades till bolagsstämma i Finlandiahuset under dramatiska omständigheter. Storägarna är i luven på varandra och striden kulminerar i en omröstning om Hartwall Capitals förslag om att slå ihop de två aktieserierna.

– Det är illa ställt med Stockmann. Bolagsledningen borde ha vaknat redan för 15 år sedan.

Det säger Bengt Bäckman som har anlänt till Stockmanns bolagsstämma i Finlandiahuset tillsammans med aktieägaren Gunilla Blomberg som också är kritisk till Stockmanns tillstånd.

– Jag tycker att företaget håller sig med dåliga inköpare nu för tiden. Jag har svårt att hitta saker som jag verkligen vill köpa, säger Blomberg.

Hon är också missnöjd med att expediterna allt mer sällan kan svenska.

Bengt Bäckman har funderat på vad varuhuset borde göra för att komma på fötter igen:

– Det borde finnas en hygglig garderob där man kan hänga av sig ytterjackan. Efter det skulle kunderna åka omkring på elektriska mopeder och peka ut sina inköp som skulle levereras hem av en kurirfirma ett dygn senare, föreslår Bäckman.

Också systrarna Elisabeth Mutka och Eva Snellman deltar i stämman.

Båda har en viss förståelse för Hartwall Capitals förslag att slå samman de två aktieserierna i bolaget.

– Det är nutid, säger de om initiativet som avgående styrelseordföranden Kaj-Gustaf Bergh har kallat ett förslag till att kapa bolaget när aktiekursen står som lägst.

Men Elisabeth Mutka har ändå vissa dubier:

– Risken finns att en sammanslagning av aktieserierna gör aktien till en renodlad spelaktie.

Båda systrarna är ledsna över de svåra tiderna som drabbat bolaget.

– Det är förfärligt sorgligt. Som kunder gör vi vad vi kan för att det ska gå bra. Vi handlar där flera gånger i veckan.

"Stiftelsernas fel"

Aktieägaren Jarmo Helin är bitter och uttalar sig inför stämman:

– Det har varit tråkigt att följa hur stiftelserna i åratal haft makten i Stockmann. Stiftelsernas verksamhet har varit gammaldags och på grund av dem har vi hamnat i den här situationen. Stockmann har blivit som Titanic som har krockat med isberget. Storägare, må förnuft segra, säger Helin och får applåder.

FÖLJ I REALTID: Våra reportrar Maria Gestrin-Hagner och Patrik Harald twittrar från bolagsstämman.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning