Ledig från godiset och hatet?

Näthat gör att somliga väljer att lämna sociala medier. Anna Svartström vill tro på att de anständiga i längden kommer att dominera – men tänker att en tillfällig paus från den digitala godispåsen kan göra gott.

Väckarklockan ringer och bland det första jag gör är att greppa telefonen för att läsa nyhetsnotiser och göra ett svep på sociala medier, Twitter inte minst.

Som jag gillar formatet med nyhetsförmedling, debatt, kunskapsutbyte, interaktion och möten i snuttar på max 280 tecken. Ett forum där politiker, myndigheter, vem som helst är tillgänglig. Demokratiskt.

På samma sätt har jag sannolikt avslutat kvällen. Jag vill ju inte missa något.

Här hänger jag med de ungefär 400 000 finländare som använder Twitter dagligen, eller de 336 miljoner människor på Twitter i världen.

Så mycket det ger mig – men på senare har jag också allt oftare börjat känna olust. För ett element har alltmer börjat prägla mikrobloggen: osakligheter och rent hat, förmedlat av verkliga personer, fejkkonton och robotar.

En som i våras drog sina slutsatser av utvecklingen var den svenska författaren och komikern Jonas Gardell. Han meddelade då i en krönika i Expressen att han trots sina – hisnande – 544 000 följare lämnar Twitter.

Han talar om att sociala medier har blivit "en plattform för spridning av lögner, upprätthållande av myter och megafoner för desinformation". Twitter är allra värst, enligt honom. I bräschen för en inte så konstruktiv kommunikation just här går ju också en av världens mäktigaste män, USA:s president Trump.

"Om de anständiga försvinner finns bara de oanständiga kvar", resonerar Gardell.

Även om jag upplever hatet och rent ut sagt den skit som många utsätts för som beklämmande, är det ändå något annat som gör att jag planerar trappa ner en aning för ett tag så här i semestertid: telefonberoendet.

För visst är den fantastisk, smarttelefonen, men jag hör onekligen till dem som socialpsykologen Suvi Uski enligt Helsingin Sanomat kallar precis det, mobilberoende. Och jag kan väl säga välkommen i gänget. Hon menar nämligen att 90 procent lider av åkomman som hon ser som en folksjukdom.

"En elak godispåse", kallar den svenska hjärnforskaren Katarina Gospic i sin tur telefonen och förklarar vad som händer i våra hjärnor.

– Vi får belöning när vi får lajks och sms. Det är på samma sätt som när du äter godis, och det är därför du vill kolla telefonen igen, har hon sagt till Svenska Dagbladet.

Nu har vi en diagnos men vad är då botemedlet? Ingendera av dem förespråkar ett totalt celibat, men en viss avhållsamhet och ett mer strukturerat bruk. Håll mobilfria tider helt enkelt.

Det här kan kännas lättare att genomföra under sommaren då de vardagliga rutinerna ändå är brutna och ledighet samt förhoppningsvis fint väder lockar till någon form av medveten närvaro i det fysiska nuet. Kanske det då också är enklare att trappa upp lite försiktigt när vardagen igen kommer i gång.

Men att logga ut helt, eller som Gardell – och många andra för den delen – lämna Twitter permanent? Nej, det är inget jag tänker gå in för.

Jag vill också, tvärtemot honom, tro på att de anständiga kan ta över. Det finns trots allt en hel del goda exempel på det.

Anna Svartström Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03