Kemi kan riva Kinamuren

Bild: Lina Enlund

Kinesiska energibolaget Kaidis planerade jätteinvestering i Kemi kan öppna för fler kinesiska storinvesteringar.

Den 6 april i fjol kunde man på webbsidan för Hubeiprovinsens administration läsa att vice guvernör Gan Rongkun hade träffat Finlands Kinaambassadör och diskuterat samarbete inom bioenergibranschen. Ambassadören hade besökt The Sunshine Kaidi New Energy Group som enligt notisen planerar ett unikt, stort biodieselraffinaderi i Finland.

Den här nyhetsnotisen spreds aldrig längre och därför slog det ner som en bomb då det kinesiska bioenergibolaget Kaidi på onsdagen meddelade att man planerar göra en miljardinvestering i Kemi.

Huvudråvara ska vara energived och med den här processen blir man först i världen i den här produktionsskalan. Många andra har snusat på metoden, men då det är fråga om en jättehög investering per producerad liter så har ingen ännu vågat ta steget ut

Slutligt beslut om investering ska fattas ännu i år och raffinaderiet kunde stå färdigt före slutet av år 2019. Bygget skulle ge jobb åt 4 000 människor och när fabriken är i drift kan 150 personer sysselsättas, plus många andra via underleverantörer. Kemi med en arbetslöshet på närmare 20 procent tackar och tar emot.

I Finlands nuvarande trängda och tunga ekonomiska läge skulle en kinesisk investering i den här klassen vara mer än välkommen. Det kunde också sätta mera fart på den inhemska utvecklingen inom bioenergi när det kommer en konkurrent, eller kanske finländska bolag såsom Neste och UPM tillsammans med kinesiskt kunnande och kapital kan driva utvecklingen av biodrivmedel vidare.

Finland är i förhållande till landets storlek en betydande handelspartner för Kina. Där finns över 300 finländska företag som tillsammans har gjort investeringar på över 10 miljarder euro. I Finland har kineserna däremot inte investerat för mer än knappt 200 miljoner euro. Den jätteinvestering som nu planeras kunde riva eventuella murar och öppna ögonen på andra kinesiska företag. Kina är värdens näst största ekonomi, så resurser finns.

För tillfället hostar den kinesiska ekonomin, förhoppningsvis fäller det inte jätteinvesteringen i Kemi.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning