Ledare: Enkelt med en enda gossen Ruda

Snön faller på bron mellan den kinesiska staden Dandong och den nordkoreanska staden Sinuiju.Bild: Johannes Eisele

Nordkorea är en av de få frågor där FN:s säkerhetsråd lyckas uppnå ens någon grad av samförstånd. Men bara till en viss punkt.

Vad ska man ta sig till med Nordkorea? Det är nästan tio år sedan FN:s säkerhetsråd införde de första sanktionerna mot Nordkorea. Sanktionerna omfattar bland annat reseförbud, frysta tillgångar, vapenembargo och förbud mot att exportera vissa lyxartiklar till Nordkorea. I viss mån har man kanske lyckats försvåra den asiatiska gossen Rudas planer på att bygga ut sitt kärnvapenprogram. Men att helt sätta stopp för planerna har man inte lyckats med.

Efter att Nordkorea i söndags meddelade att man skjutit upp en ny satellit sammankallades FN:s säkerhetsråd i all hast till ett krismöte. Säkerhetsrådet fördömde Nordkoreas tilltag – som man tror att i slutändan handlar om att utveckla ballistiska missiler – och USA kräver nya och skärpta sanktioner.

Det är frågan värt om säkerhetsrådet lyckas nå enighet om ytterligare sanktioner. Kina är Nordkoreas närmaste samarbetspartner och som permanent medlem i säkerhetsrådet med vetorätt kan Kina stoppa nya sanktioner. I söndags uttalade sig Kina i den riktningen, man påpekade att det inte var ändamålsenligt med annat än sådant som ökar stabiliteten i regionen. Också Ryssland ställer sig tveksamt till USA:s förslag.

Innan man påför Nordkorea nya sanktioner borde man se till att de tidigare sanktionerna håller, vilket de inte lär göra.

Det vore viktigt för FN:s egen del, eftersom världssamfundets trovärdighet och politiska tyngd har körts ner – av medlemmarna själva. Det är en farlig nonchalans som minskar de verktyg man har för att tackla politiska kriser och krig i världen.

Så lyckas du vid köp av däck

Här är Euromasters tipslista med fem punkter. 15.10.2018 - 10.18