Ledare: En kran kan lyfta regionen

I tisdags anlände Hangö Stevedorings nya kran till hamnen. Kranen är en av flera olika satsningar i hamnen som sett en stadig tillväxt under de senaste åren.

Men trots att kranen endast kommer att användas i hamnen spelar den en viktig roll även för staden. Det här året har den tyska leverantören Liebherr också levererat kranar till hamnen i Koverhar, främst på grund av Nord Stream 2-rören som rask takt skeppas ut från hamnen av runt 150 arbetare.

Synligheten som det här ger är viktig, ju fler som känner till att hamnarna utvecklas desto större blir sannolikheten att locka till sig nya kunder och företag till regionen. Så det att tyska Liebherr levererar kranar till Hangö hjälper också andra företag och satsningar i regionen.

En av satsningarna som behöver synlighet är datacentralerna i Koverhar, eller närmare bestämt de tänkta datacentralerna i Koverhar. Trots området med bland annat infrastruktur och bra logistik är som bäddat för en etablering lyser aktörerna fortfarande med sin frånvaro.

Satsningen med Hanko Data Parks är i ett kritiskt skede. Speciellt efter att det blev klart att SSAB lägger ner sin fabrik i Lappvik har många riktat sina blickar mot Koverhar, både hamnen och det planerade datacentret. Och när projektet med att skeppa ut rören till Nord Stream 2 är över kommer det att finnas ett tryck på fler jobb och projekt i regionen.

Det är senast i det skedet som kritiska blickar riktas mot datacentralprojektet ifall man inte fått någon aktör på kroken. På Hanko Data Parks tror man på dominoeffekten, det som behövs är en första aktör. Om det här stämmer återstår att se, och i väntan fortsätter marknadsföringen av området flitigt på den internationella spelplanen.

Om projektet ros i hamn och det går enligt marknadens prognoser ser framtiden för Koverhar-området ljus ut. Någon brist på utrymme finns inte och lokala entreprenörer kommer länge att vara sysselsatta med att bygga upp datacentralerna ifall en dominoeffekt uppnås.

Så när Hangö Stevedoring investerar 2 miljoner euro i en ny kran är det frågan om mycket mer än en kran i en hamn. Det är fråga om marknadsföring som är viktig även för andra branscher och industrier.

Det är möjligt att en hamnkran på 371 ton öppnar dörrarna för en it-satsning i regionen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning