LeBron James till motattack mot Zlatan

LeBron James går till motattack efter Zlatan Ibrahimovic kritiserat James politiska aktivism. Bild: Mark J. Terrill/TT-AP

Amerikanska basketstjärnan LeBron James kritiserar Zlatan Ibrahimovic efter att den svenske fotbollsspelaren sagt att idrottare inte borde uttala sig politiskt.

James - en av den nordamerikanska basketligan NBA:s största stjärna - säger att han "aldrig kommer hålla tyst om saker jag anser är fel".

Kommentarerna kommer efter att Ibrahimovic sagt att idrottare borde hålla sig till vad de är bra på - idrott - och uttryckligen kritisera LeBron James.

– Han är fenomenal på det han gör. Men jag gillar inte när folk som har någon slags status sysslar med politik på samma gång. Jag menar, gör det du är bra på, sade Ibrahimovic till Discovery Plus i torsdags.

Något som Los Angeles Lakers-spelaren James gick helt emot vid en presskonferens i anslutning till en basketmatch på fredagskvällen.

– Jag har valt att prata om mitt folk, jämställdhet, sociala ojämlikheter, rasism, svårigheter att rösta. Sådana saker pågår i vårt samhälle, jag har varit en del av det samhället och sett vad som pågår, sade James.

I samma uttalande påpekade James att Ibrahimovic 2018 kritiserade svensk media för att han får sämre behandling än den han hade fått i fall hans efternamn hade varit Andersson eller Svensson:

– Visst sa han det? Ja. Jag är utbildad och har koll, så jag är fel kille att ge sig på. Jag har gjort min hemläxa, avslutade James.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning