Lea, luciakandidat 10: "FN:s klimatrapport väcker oro – jag vill motarbeta klimatförändringen"

Lea Ekblad från Sommaröarna i Esbo är orolig för klimatförändringen och uppmuntrar folk att sortera sopor och undvika engångskärl. Själv älskar hon att baka bullar och paddla.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Mamma anmälde mig som luciakandidat. Jag trodde inte själv att jag var tillräckligt duktig, men hon övertygade mig och nu är jag jättetaggad inför uppdraget!

Vilka är dina förebilder?

– Muminmamman, för att hon alltid är så glad och snäll, hon fixar allt och fördömer verkligen ingen. Och så Elton John, för att han låter alla förstå att man är underbar som man är.

Lucia 2018

Lea Ekblad

Ålder: 20 år.

Hemort: Esbo, uppvuxen på Sommaröarna men bor numera i studentbostad i Otnäs och studerar journalistik i Helsingfors.

Familj: Pojkvännen Ade, mamma och pappa, två bröder och en lillasyster.

Musikintresse: Sjunger i Lyran och tar lektioner i klassisk solosång. Har studerat vid Musikinstitutet Kungsvägen sedan jag var 5 år, spelat harpa och sjungit i kör.

Favoritbok: Tove Jansson är favoritförfattare och jag älskar Sent i november, en muminbok där själva Muminfamiljen inte är med. Liftarens guide till galaxen är en annan favorit.

Film/tv-serie: Jag gillar Star Trek. Friends är en härlig serie som alla tycker om, jag har säkert sett den typ nio gånger.

Vad ger dig mest glädje?

– Jag gillar att umgås med andra människor och se att de mår bra, jag tycker egentligen inte om att vara ensam. Jag trivs i naturen och speciellt i skärgården.

Vilket är ditt bästa luciaminne?

– Jag har varit tärna för Esbos lucia i många år och minns speciellt ett besök vid ett äldreboende. Där fanns en tant som var för sjuk för att komma ut och lyssna på luciasången, så vi gick in och lussade hos henne och hon blev otroligt rörd – det var underbart att få någon att må bra, ens för stunden.

Hur tar du hand om dig själv?

– Jag brukar gå ut och promenera eller paddla. Jag älskar också att baka, antingen bullar eller äppelkaka. De smakar visserligen aldrig likadant som förra gången, för även om jag utgår från ett visst recept brukar jag under arbetets gång ändra på det, men det är ändå roligt.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra?

– Just nu är klimatfrågan den viktigaste, FN:s senaste klimatrapport är oroväckande. Jag vill absolut vara med och motverka klimatförändringen. Här tycker jag att lucia kan skapa en opinion, som att inte använda engångsbestick och annan onödig plast.

Vilken julsång betyder mest för dig?

– Jag har ett par favoriter, O Helga Natt är jättevacker och jag skulle någon gång vilja uppträda med den. Koppången är en annan vacker sång, den har jag sjungit med min kör. (Folkvisa, utgiven av Orsa spelmän 1998.)

Lea Ekblad drömmer om en karriär som diplomat och skulle gärna ha träffat antingen Nelson Mandela eller Desmond Tutu. – Jag skulle ha frågat efter deras tips på hur man bäst kan hjälpa andra människor, precis som de har gjort. Bild: Cata Portin

Vad ska lucia absolut inte göra?

– Lucia ska absolut inte ha förutfattade meningar innan hon träffar nya människor. Lucia ska bemöta alla med respekt, oberoende av livssituation.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag färdig diplomat och bor utomlands, gärna i ett u-land, bland människor som behöver mera hjälp än vad man gör i Europa. Dessutom hoppas jag att det är ett varmt land, för jag fryser alltid.

Ditt vardagstips för att förbättra världen?

– Jag funderar inte så mycket, utan hjälper när jag ser att nån behöver det. Jag plockar upp den gamla damens schampoflaska i simhallens duschrum, ger min sittplats på bussen åt äldre och ser till att metall inte hamnar i den vanliga soptunnan. Det finns saker som vi alla kan göra, som att vara lite artigare och tänka på miljön.

Var finns ditt smultronställe?

– Det finns en sten i vassen vid Moisö på Sommaröarna där jag brukar sitta och titta ut mot kanalen med sjöfåglar. Man kan lyssna på tärnor och hägrar. Det är min funderarsten, där trivs jag också ensam.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidaternas sociala engagemang – vad gör du?

– Jag är scout. Man ska vara snäll mot andra, också när man själv är trött, som att ge sin plats på bussen åt någon som behöver den mera. Det är viktigt att värna om naturen, jag deltog i klimatmarschen i Helsingfors nyligen för att visa att man inte behöver vara en ekohippie för att bry sig om miljön.

Här kan du läsa mera om de övriga kandidaterna.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42