Le Pen och Macron vädrar morgonluft

Franska presidentkandidater. Från vänster Francois Fillon, Benoit Hamon (Socialistpartiet), Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /DSK

Samtidigt som den franska högerns presidentkandidat François Fillon kämpar för att klara sig helskinnad ur en politisk skandal vädrar andra morgonluft inför vårens val. I helgen håller både Nationella frontens Marine Le Pen och mittenpolitikern Emmanuel Macron möte i Lyon.

Det såg ut att bli en enkel match. Epitetet "Den ärlige kandidaten" hjälpte François Fillon till en promenadseger i högerpartiet Republikanernas primärval i höstas. Med ett splittrat socialistparti på andra sidan den politiska mittlinjen tycktes fältet fritt för den tidigare premiärministern inför presidentvalet senare i vår.

När två av Fillons medtävlande håller möte i Lyon i helgen är läget ett annat – och Fillons påstådda hederlighet starkt ifrågasatt.

Den konservative kandidaten ser enligt flera färska opinionsundersökningar inte ens ut att ta sig till andra valomgången. Orsaken är framför allt en skandal kring Fillons hustru Penelope, som i egenskap av parlamentsassistent anklagas för att ha tagit emot stora summor ur statskassan utan att utföra något faktiskt arbete.

Slutstriden kommer av mätningen att döma i stället att stå mellan Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, och Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister under Hollande, som grundat den egna mitten-vänster-rörelsen En Marche (ungefär "På väg").

Le Pen ska vid helgens kongress lägga fram partiets valplattform och hålla ett tal, som är öppet för allmänheten. Macron har också kallat till möte i staden vid floden Rhône, vilket knappast kan tolkas som något annat än en kastad handske.

– Jag skulle inte använda ordet "match", men ja, vi står uppenbarligen ansikte mot ansikte, säger en nära medarbetare till Macron till tidningen Le Figaro.

Franska presidentvalet hålls 23 april. Om ingen kandidat får mer än 50 procent väntar en andra valomgång 7 maj, där de två främsta kandidaterna från första omgången ställs mot varandra.

Enligt en färsk opinionsundersökning av det franska institutet BVA skulle resultatet i den första omgången av det franska presidentvalet bli så här:

Marine Le Pen 25 procent.

Emmanuel Macron 21-22 procent.

François Fillon 18-20 procent.

I den andra omgången, dit de två som får flest röster i den första omgången går, skulle Macron slå Le Pen 66-34, medan Fillon skulle besegra Le Pen med 60 procent mot 40.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning