Laxsoppa med lime och saffran

En fisksoppa kan vara klar eller som här knallgul och avredd. Saffran står för färgen och smakerna kommer i huvudsak från dill, lök och lime. Serveras med en bit bröd att bryta till.

För 4 personer, 15 minuter

400 g färsk lax

1 1/2 msk smör

1 gul lök

1 färsk fänkål

1 paket saffran

1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)

1 liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 limefrukt

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär den övre delen av fänkålen i mindre bitar.

2. Fräs lök och fänkål med smör i rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt buljongtärningarna.

3. Koka upp och sjud några minuter utan lock. Lägg i laxen, det rivna gröna skalet från en limefrukt plus saft. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 4–5 minuter. Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa och smaka av med salt och vitpeppar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03