Laxsoppa med lime och saffran

En fisksoppa kan vara klar eller som här knallgul och avredd. Saffran står för färgen och smakerna kommer i huvudsak från dill, lök och lime. Serveras med en bit bröd att bryta till.

För 4 personer, 15 minuter

400 g färsk lax

1 1/2 msk smör

1 gul lök

1 färsk fänkål

1 paket saffran

1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)

1 liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 limefrukt

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär den övre delen av fänkålen i mindre bitar.

2. Fräs lök och fänkål med smör i rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt buljongtärningarna.

3. Koka upp och sjud några minuter utan lock. Lägg i laxen, det rivna gröna skalet från en limefrukt plus saft. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 4–5 minuter. Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa och smaka av med salt och vitpeppar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00