Laxpasta med pikant sås

Härligt krämig laxpasta där vinäger och svartpeppar sätter fart på smakerna. Bild: TT

Stekt lax och svartpeppar är en god kombination. Pasta med gräddig sås smaksatt med vinäger likaså. Tillsammans blir det hur gott som helst.

För 4 personer, 25 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

1 msk grönsaksbuljong i pulverform

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och svartpeppar

Att äta till:

pastaskruvar

ruccolasallad

böngroddar

Gör så här:

1. Koka upp vatten och grädde till såsen. Smaksätt med vinäger och grönsaksbuljong i pulverform. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar mot slutet.

2. Koka pastan i saltat vatten. Låt rinna av i durkslag och blanda ned i såsen.

3. Skär laxen i bitar med 3 centimeters sida. Stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt och svartpeppar under stekningen. Lägg upp sås och pasta som grund i djupa tallrikar och fördela laxbitarna över. Strö över ruccolasallad och böngroddar, krydda extra med svartpeppar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning