Laxpasta med fänkål

Variera pastan genom att ersätta fänkålen med broccoli eller sparris. Bild: Lee Kearney/TT

Lax går att para ihop med det mesta. En snabb lunch eller middag är en laxpasta med fänkål och purjolök.

4 portioner, 30 minuter

4 portioner valfri pasta, t ex penne

400–600 g laxfilé, skinn och

benfri

1/2 purjolök, det vita

1 liten fänkål

1 msk smör

1 msk olivolja

1/2 citron, det yttersta finrivna skalet och saften

2–3 dl vispgrädde

salt och svartpeppar

1 påse (ca 70 g) bladspenat

sallad till servering

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i mindre bitar.

2. Gör ett snitt längsmed purjolöken och skölj noga i kallt vatten. Strimla den fint. Dela fänkålen på mitten och skär i tunna, fina skivor.

3. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och fräs purjolök och fänkål i ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt citronskal, -saft och grädde och låt allt få ett uppkok. Lägg i laxbitarna och låt puttra i ett par minuter tills fisken är klar. Krydda med salt och peppar och lägg i spenaten. Blanda och servera genast med nykokt pasta och en god sallad.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning