Laxpasta med fänkål

Variera pastan genom att ersätta fänkålen med broccoli eller sparris. Bild: Lee Kearney/TT

Lax går att para ihop med det mesta. En snabb lunch eller middag är en laxpasta med fänkål och purjolök.

4 portioner, 30 minuter

4 portioner valfri pasta, t ex penne

400–600 g laxfilé, skinn och

benfri

1/2 purjolök, det vita

1 liten fänkål

1 msk smör

1 msk olivolja

1/2 citron, det yttersta finrivna skalet och saften

2–3 dl vispgrädde

salt och svartpeppar

1 påse (ca 70 g) bladspenat

sallad till servering

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i mindre bitar.

2. Gör ett snitt längsmed purjolöken och skölj noga i kallt vatten. Strimla den fint. Dela fänkålen på mitten och skär i tunna, fina skivor.

3. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och fräs purjolök och fänkål i ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt citronskal, -saft och grädde och låt allt få ett uppkok. Lägg i laxbitarna och låt puttra i ett par minuter tills fisken är klar. Krydda med salt och peppar och lägg i spenaten. Blanda och servera genast med nykokt pasta och en god sallad.