Lax på västkustvis

Räkor, musslor och en krämig vitvinsås döljer sig vanligtvis bakom uttrycket "på västkustvis". Bild: TT

På västkustvis kallades det om fisken serverades med vitvinssås, räkor och musslor. Retro som fungerar än i dag.

För 4 personer, 25 minuter

600 g laxfilé

12–16 kokta blåmusslor

100 g skalade räkor

100 g färska champinjoner

smör och rapsolja

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 1/2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 1/2 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

citron

Gör så här:

1. Värm vin, grädde och vatten i en kastrull. Fräs smör och mjöl utan att det tar färg i en annan kastrull. Späd med den varma vätskan och smula i en fiskbuljongtärning. Sjud varsamt 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär laxen i bitar med 5 centimeters sida. Skiva eller dela champinjonerna. Stek fisken i lika delar smör och rapsolja. Stek även svampen.

3. Lägg upp några fiskbitar på varje tallrik, ringla sås runt och toppa med svamp, musslor och räkor. Servera med kokt potatis och citron i klyftor.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning