Lax på rulle

Panngrillad marinerad lax inrullad i tunnbröd ger värme i kylan. Bild: TT

Tunnbrödsrullar är frihet. De kan ätas hemma vid köksbordet med ett glas svalt vitt vin eller hänga med ut i naturen med varm dryck i termos.

Tunnbrödsrullar med teriyakimarinerad lax För 4 personer, en rulle per person, 30 minuter

4 skivor mjukt tunnbröd

400 g färsk lax

smör och rapsolja

Till marinaden:

3 msk kinesisk soja

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk vegetariskt buljongpulver

1 tsk strösocker

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

wasabi

1 påse blandade blad

Gör så här:

1. Blanda soja, vitvinsvinäger, buljongpulver och strösocker i en kastrull. Låt blandningen koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Låt marinaden koka sakta 5 minuter.

2. Se till att laxen är helt skinn- och benfri. Skär så tunna skivor det går med lutande kniv för att skivorna ska bli så stora som möjligt. Lägg ut dem på tallrik och pensla med avsvalnad marinad. Låt stå en stund.

3. Stek laxskivorna hastigt i lika delar smör och rapsolja. En halv minut per sida. Lägg ut laxen på tunnbröden och toppa med mycket små klickar wasabi. Täck med blandade blad och rulla varsamt ihop. Linda in rullarna i aluminiumfolie eller plastfolie om du ska dem med dig.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning