Lax med ugnsrostade grönsaker

Ugnsrostade grönsaker och stekt lax smaksatt med paprika är smakfull vintermat. Bild: TT

Låt ugnen ta hand om potatis och grönsaker. Stek laxen i panna på spisen och njut av en synnerligen lättlagad vardagsmiddag.

För 4 personer, 45 minuter

600 g laxfilé

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

smör och olivolja

Till de rostade grönsakerna:

8 potatisar

1 röd paprika

1 rödlök

1 aubergine

1/2 purjolök

50 g soltorkade tomater

100 g fryst spenat

färsk timjan

2–3 msk olivolja

flingsalt

svartpeppar

Att äta till:

blandad sallad

olivolja med citronsmak

Gör så här:

1. Skala och skär potatis och rödlök i bitar. Skölj och skär paprika, aubergine och purjolök i bitar. Hacka soltorkade tomater och timjan. Bred ut allt på en långpanna, avsluta med frysta spenatbitar och ringla över olivolja. Salta och peppra och rör om. Sätt in pannan i ugnen på 175 grader och stek cirka 25–30 minuter. Rör om då och då.

2. Dela laxen i bitar. Krydda med paprikapulver, salt och vitpeppar. Stek i lika delar smör och olivolja cirka 2–3 minuter per sida.

3. Lägg upp de ugnsrostade grönsakerna på tallrikar och toppa med lax och färska örter. Ringla över några droppar olivolja med citronsmak. Servera med en blandad sallad.

TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03