Lax med skaldjur

Lax med skaldjur gör lördagens middag festligare. Bild: TT

Bästa sättet att markera att det är lördag är att laga något gott till familjen. Här ett gott och lättlagat förslag med fisk och skaldjur.

För 4 personer, 35 minuter

600 g laxfilé

12–16 kokta blåmusslor

100 g skalade räkor

100 g färska champinjoner

smör och rapsolja

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 1/2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 1/2 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

citron

Gör så här:

1. Värm vin, grädde och vatten i en kastrull. Fräs smör och mjöl utan att det tar färg i en annan kastrull och späd med den varma vätskan och smula i en fiskbuljongtärning. Sjud ytterst varsamt 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär laxen i bitar med 5 centimeters sida. Skiva eller dela champinjonerna. Stek fisken i lika delar smör och rapsolja. Stek svampen.

3. Lägg upp några fiskbitar på varje tallrik, ringla sås runt och toppa med svamp, musslor och räkor. Skaldjuren värms ytterst försiktigt ovanpå potatiskastrullen. Servera med kokt potatis och citron i klyftor.