Lax med sesampanering och teriyakisås

Sesampanerad lax med wokgrönsaker och teriyakisås är lättlagad festmat inspirerad av det japanska köket. Bild: TT

Spännande sesampanering och en klassisk japansk sås får den här laxrätten att skilja sig från mängden.

För 4 personer, 30 minuter

4 portionsbitar lax, cirka 140 g per styck

salt och vitpeppar

4–5 msk sesamfrö

smör och rapsolja

Att äta till:

1 zucchini

1 morot

1 rödlök

8 gröna sparrisar

1 citron

ris

Till teriyakisåsen:

1 dl soja, helst japansk

2 msk mirin eller mild vitvinsvinäger

1 msk rapsolja

1 msk strösocker

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och var noga med att sockret löser sig. Låt sjuda ett par minuter så den blir lätt simmig. Ta kastrullen från värmen.

2. Salta och peppra portionsbitar av lax och vänd dem i olja och sesamfrö.

3. Strimla grönsakerna ganska fint. Woka dem hastigt med olja i en vanlig stekpanna. Ta upp och låt rinna av i sil. Salta lätt.

4. Stek laxen i samma panna. 1 1/2 minut per sida brukar vara lagom. Överstek inte. Fördela grönsakerna på tallrikar och toppa med laxen. Ringla teriyakisås runt och servera med ris och citronklyfta.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03