Lax med paprika

Paprikakryddad lax med rostade grönsaker är mat som tar ugnen till hjälp. Bild: TT

Att ugnsrosta grönsaker är enkelt. Att steka paprikakryddad lax är lika opretentiöst. Här får de mötas på samma tallrik.

Stekt paprikalax med ugnsrostade grönsaker

För 4 personer, 40 minuter

600 g laxfilé

1 tsk paprikapulver

salt och peppar

smör och olivolja

Till de rostade grönsakerna:

8 potatisar

1 röd paprika

1 rödlök

1 aubergine

1/2 purjolök

50 g soltorkade tomater

100 g fryst spenat

färsk timjan (eller annan örtkrydda)

2–3 msk olivolja

flingsalt

svartpeppar

Att äta till:

blandad sallad

olivolja med citronsmak

Gör så här:

1. Skala och skär potatisarna och rödlöken i bitar. Skär även paprika, aubergine och purjolök i bitar. Hacka soltorkade tomater och timjan. Bred ut allt på en långpanna, avsluta med frysta spenatbitar och ringla över olivolja. Salta, peppra och rör om. Sätt in pannan i ugnen på 175 grader, cirka 25 minuter. Rör om då och då.

2. Dela laxen i bitar. Krydda med paprikapulver, salt och vitpeppar. Stek fisken i lika delar smör och olivolja, cirka 3–5 minuter per sida.

3. Lägg upp de ugnsrostade grönsakerna på tallrikar och toppa med lax och färska örter. Ringla olivolja med citronsmak som ger fin smak både på lax och grönsaker. Servera med en blandad sallad.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning