Lax med citron

Kombinationen lax och citron är helt underbar, gärna med pasta och helst i lätthanterad portionsskål. Bild: Dan Strandqvist/TT

Portionsbitarna med fryst lax kräver lite mer än bara salt och peppar för att bli riktigt goda. Servera med citronsås och pasta, så får du en frisk och smakfull rätt.

För 4 personer, 25 minuter

600 g laxfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 msk finhackad gul lök

1 1/2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl vatten

2 dl grädde

1 msk mild vitvinsvinäger

1 tärning fiskbuljong

skalet av en citron

cayennepeppar (ytterst lite)

Att äta till:

pasta

rivet citronskal

dill

blandade blad

Gör så här:

1. Värm vatten, grädde och vinäger till såsen. Finhacka löken och fräs den med smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med den varma vätskan. Koka upp och smula i en fiskbuljongtärning. Sjud 5 minuter. Sila och smaksätt såsen med rivet citronskal och ytterst lite cayennepeppar.

2. Koka pastan. Tvätta och riv det yttersta gula skalet från en citron.

3. Skär fisken i stora tärningar och stek i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra. Lägg upp avrunnen pasta i portionsskålar. Fördela såsen över och toppa med laxbitar, rivet citronskal och -klyftor, dill och blandade blad.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning