Lavrov till Johnson: Djup svacka

Mötet kan trots allt ses som en signal på en förbättrad relation mellan länderna, efter år av motsättningar. Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Relationerna Ryssland-Storbritannien är vid en lågvattenpunkt, erkänner utrikesministrarna Sergej Lavrov och Boris Johnson. Men de försöker ändå låta optimistiska i samband med det första officiella brittiska ministerbesöket i Moskva på över fem år.

– Läget är svårt, men vi vill samarbeta med er vad gäller flera frågor, Sergej, säger Johnson enligt nyhetsbyråer i samband med dagens möte i Moskva, det första officiella besöket en brittisk minister gjort i den ryska huvudstaden på fem år.

– Vår plikt är att samarbeta kring fred och säkerhet.

Men Lavrov är krass:

– Våra relationer, det är ingen hemlighet, är nere i en djup svacka.

"Enkelt budskap"

Det håller Johnson med om efter samtalen, men betonar att "vi måste hitta en väg framåt".

De pratade bland annat om Syrien-kriget, Rysslands roll i kriget i Ukraina samt den desinformation och de hackattacker som västvärlden anklagar Ryssland för att ligga bakom. Storbritanniens premiärminister Theresa May har enligt Reuters tidigare sagt att hon och hennes utsände minister har ett "väldigt enkelt budskap" till ryssarna:

– Vi ser vad ni gör, ni kommer inte att lyckas.

Ställde in i april

Johnson säger också i Moskva att bevisen för Rysslands inblandning i valen i Tyskland, USA med flera länder är rikliga. Men han hävdar att ryska försök att påverka resultatet i Storbritanniens folkomröstning om EU misslyckades.

Och besöket kan ändå ses som en signal på en förbättrad relation mellan länderna, efter år av motsättningar. Det kommer efter att Johnson i april ställde in en planerad resa i sista minuten kring Rysslands stöd för den syriska regimen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03