Lavrov efter utrikesministermöte: USA har lovat skriftligt svar på ryskt säkerhetsförslag

USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske motpart Sergej Lavrov inleder mötet i Genève. Foto: Alex Brandon/AP/TT Bild: Alex Brandon

USA har lovat att svara skriftligt på Rysslands "säkerhetsförslag" nästa vecka, hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter mötet med sin motpart Antony Blinken.Blinken bekräftar detta – men kallar det för "idéer" – och kallar mötet konstruktivt.

Lavrov talade i en halvtimme efter det två timmar långa mötet, utan att lämna några detaljer kring samtalet med Blinken. Han kallade västs reaktion på de tiotusentals, kanske över hundra tusen, ryska soldaterna nära Ukrainas gräns för "hysterisk".

Lavrov upprepade påståendet att Ryssland aldrig hotat Ukraina, trots att landet kraftigt trappat upp sin militära närvaro i området och olagligen annekterade den ukrainska Krimhalvön 2014 och då även gav sig in i de östra delarna av Ukraina där ryskstödda separatister styr sedan dess.

USA söker fortfarande en diplomatisk lösning på krisen, lydde utrikesminister Antony Blinkens budskap inför mötet med Lavrov i schweiziska Genève.

Mötet öga-mot-öga mellan Blinken och Lavrov innebar den förmodade kulmen på en vecka av intensiva diplomatiska kontakter och utspel för att försöka förhindra en möjlig rysk ytterligare invasion av eller intrång i Ukraina.

Ryssland förväntar sig inte ett genombrott under fredagens förhandlingar, sade Lavrov före mötet. Blinken i sin tur varnade för en "gemensam, snabb och hård" respons om Ryssland skulle attackera Ukraina, men tillade att Washington håller öppet för att finna en diplomatisk lösning på krisen.

Ytterligare förstärkning?

Även Blinken tonade ner förväntningarna på en snabb lösning under fredagen.

Ukraina anklagar samtidigt Ryssland för att öka tillgången till vapen ytterligare i det separatistkontrollerade Donbass i östra Ukraina. Moskva har sedan 2014 knutit regionen mycket nära sig och förser lokala styren med såväl ekonomiskt som militärt stöd.

Ryssland "fortsätter att utöka stridskapaciteten" för de Moskvatrogna separatisterna och har sedan början av januari försett dem med flera stridsvagnar, artilleri- samt andra vapen, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Upprepade krav

Strax innan mötet inleddes kom Ryssland med kravet på att Nato-trupper lämnar Rumänien och Bulgarien. Kravet är en del i de säkerhetskrav som Ryssland ställde i december.

Ryssland vill att Nato ska garantera att försvarsalliansen inte stärker sin närvaro i östra Europa. Det har Nato avfärdat som helt orealistiskt, eftersom alla länder själva bestämmer vem de vill samarbeta med.

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte starta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning