Laviner isolerar skidbyar i Alperna – ofantliga mängder snö

Räddningsarbetare tar sig fram genom snön på en skidort i Sestriere i de italienska alperna. Bild: TT/AP/ANSA/Alessandro Di Marco

Fem månaders snö har fallit på 45 dagar i Alperna. Lavinfaran är på många orter den högsta. Vägar har fått stängas av.– Vi har suttit fast här några dagar, säger svenska Emilia Lindholm som är på resa genom Europa.

Vissa områden i Tyrolen har lavinfara fyra, den högsta på de lokala skalorna. Byar har helt stängts av från omvärlden efter att laviner utlösts och blockerat vägar.

I Frankrike har hundra alpstugor i en av de kändaste skidorterna nära Mont Blanc evakuerats och människor på andra platser har uppmanats att stanna inomhus.

– Situationen är extraordinär. Vi har haft motsvarande fem månaders nederbörd på 45 dagar, säger Eric Fournier, borgmästare i Chamonix, till nyhetsbyrån AFP.

Han berättar att sådant snöfall bara inträffar vart femtonde år.

"Det var en chock"

Österrikiska medier rapporterar att minst en skidåkare omkommit i lavinerna.

Emilia Lindholm, 27, från Jönköping är på resa genom Europa med sin pojkvän och hade tänkt åka genom Brennerpasset i Österrike. Men där tog det stopp.

– Det går inte att ta sig fram för det ligger laviner över hela vägarna. Det är avstängt, säger hon till TT.

De befinner sig just nu i Garmisch-Partenkirchen på den tyska sidan. De har surfbrädor med eftersom de hade tänkt åka genom Österrike, till Italien och sedan vidare mot Portugal för att fånga vågorna. Överkryssade vägskyltar till Innsbruck och Fernpass indikerar att vägen är oframkomlig.

– Det var en liten chock för det har kommit supermycket snö, men vi visste inte att det var så illa, säger hon.

– Vi frågade en som bor här och hon sade "vi kommer ingenstans, vi är insnöade".

Ska öppnas igen

På måndagseftermiddagen hade en del av snöfallet övergått i regn, vilket i stället lett till att myndigheterna börjat varna för översvämningar, säger Emilia Lindholm.

Under tisdagen väntas Brennerpasset öppnas igen och då siktar hon och pojkvännen på att ta den vägen.

– Det kommer att bli lite halvläskigt tror jag, man får nog ha ögonen öppna för laviner, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning