Dramatiskt vulkanutbrott vid staden Goma med 600 000 invånare – lavan stannade precis innan den nådde staden

Vulkanen Nyiragongo spyr ur sig lava under lördagen efter sitt första utbrott på nästan 20 år. Bild: Raphael Kaliwavyo Raks-Brun/TT-AP

Tusentals människor i storstaden Goma i östra Kongo-Kinshasa flydde under natten efter att den närliggande vulkanen Nyiragongo fick ett utbrott. Lavans framfärd tog stopp precis innan den nådde Goma.– Staden skonades, säger regionens militärguvernör.

Goma pustar ut efter att man på söndagsmorgonen kunnat konstatera att den framforsande floden av kokande lava från Nyiragongo stannade strax utanför staden.

– Lavan tog stopp i närheten av Buhene i utkanten av Goma, säger general Constant Ndima till nyhetsbyrån AFP.

Nio personer har omkommit i olyckor kopplade till utbrottet, enligt en talesperson för militären. Dessutom sköts fyra fångar till döds när de försökte rymma från ett fängelse i Goma.

Antalet döda befaras stiga eftersom det finns rapporter om saknade personer.

Lavavågen som vid vissa platser ska ha varit hög som ett trevåningshus slukade även större byggnader, och dagen efter utbrottet var hundratals hus i Buhene täckta av lava.

Då hade även många återvänt för att se vad som återstod efter förödelsen. Där fanns människor som plockade bland resterna av förstörda plåttak och lyfte på stenar, små insatser i sammanhanget i vad som sannolikt kommer kräva månader av arbete för att få ordning på.

Utbrott lördag kväll

Lördagskvällens utbrott var det första på nära 20 år för Nyiragongo, med en situation som snabbt förvärrades. Först strömmade lavan österut och Goma, med drygt 600 000 invånare, såg ut att klara sig, men så öppnades en ny spricka i vulkanen och lavan började rinna rakt mot staden, som ligger omkring en mil söder om Nyiragongo.

Människor flyr staden Goma i östra Kongo-Kinshasa efter ett utbrott från vulkanen Nyiragongo. Bild: Justin Kabumba/TT-AP

Alla invånare i närheten av flygplatsen ombads att evakuera omedelbart.

– Himlen har färgats röd. Det luktar svavel och på håll ser jag lågorna slå upp från vulkanen, sade Carine Mbala som bor i staden till nyhetsbyrån AFP.

Lavan hade tidigare under kvällen blockerat en stor väg som går norrut från staden, enligt Inso, en organisation som bland annat arbetar med biståndsarbetares säkerhet. Senare slogs även strömmen ut i stora delar av staden, samtidigt som tusentals människor, bärandes på madrasser, mat och packning, begav sig mot den närliggande gränsen till Rwanda.

– Det är väldigt mycket folk på vägen, mycket bilar, det är en flykt, sade en man som lämnade staden med bil. Men det rör sig i snigelfart, i tre eller fyra filer. Det är även barn, kvinnor och äldre som som tar sig fram till fots, samtidigt är regnet på väg. Det är komplicerat.

Börjar återvända

Regeringen aktiverade en evakueringsplan och tusentals människor lyckades fly staden.

Enligt general Ndima var det omkring 7 000 som korsade gränsen till Rwanda, men under söndagen hade människor börjat återvända till Goma.

Kongo-Kinshasas kommunikationsminister Patrick Muyaya säger att regeringen överlägger om vilka åtgärder som ska vidtas, och president Félix Tshisekedi uppger att han avbryter sitt pågående Europabesök för att återvända hem och övervaka hjälpinsatserna.

Tusentals människor från Goma lämnade staden efter utbrottet. 3 000 ska redan ha nått Rwanda. Bild: Justin Kabumba/TT-AP

Vulkanologen Dario Tedesco, som är baserad i Goma, säger att det var extrem tur att utbrottet pågick under så pass kort tid.

– Av det lilla vi vet så var det endast lava inifrån kratern som kom ut, det var ingen ytterligare lava som kom nedifrån, säger han till Reuters.

När Nyiragongo fick sitt senaste utbrott i januari 2002 omkom över 100 personer, då nästan hela östra Goma täcktes av lava. Den gången var det framför allt sjuka och äldre personer som omkom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning