Lauri Vuorinen bästa finländare i Lahtis – nära en VM-biljett

Lauri Vuorinen hade en semifinalplats på gaffeln, men förlorade knappt på upploppet. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

På söndag väljs de sista åkarna till Finlands VM-trupp. Lauri Vuorinen glimtade till i Lahtis och visade att han vill till Seefeld.

Sex finländare tog sig vidare från kvalet i fristilssprinten i Lahtis. Ingen av dem tog sig längre än till kvartsfinalen.

Det fanns ändå åkare som gav hyggliga VM-besked. Världscuphelgen på hemmaplan är sista chansen att visa vad man går för och Lauri Vuorinen och Katri Lylynperä gjorde det allra bäst.

Vuorinen var närmast ett avancemang till semifinal. 24-åringen var centimetrar från att vara tvåa i sitt heat.

– Det grämer alltid lite när det är så små marginaler, men min insats var riktigt bra. Jag lyckades här och är nöjd. Det här borde vara karriärens bästa fristilssprint, säger han.

Vuorinen var bäste herråkare med sin 14:e plats och är väldigt nära en resa till Seefeld.

– Så borde det väl vara, säger han och ler.

Efter Tour de Ski har Vuorinen haft det lite motigt, men på sistone har det lossnat mer och mer.

– Nu är jag lättad. Jag har kunnat träna rätt bra i ett par veckor och det börjar också synas i resultaten.

– Jag visste att sista backen är viktig på den här banan. Jag sparade mitt krut dit. På upploppet var en annan åkare helt enkelt starkare. Det finns inget att spekulera om.

"Blev ingen slagpåse"

På damsidan åkte Katri Lylynperä och Anita Korva ut i samma kvartsfinalheat. Båda två låg längst bak i klungan och tog sig förbi Ida Sargent på upploppet.

– Jag blev ingen slagpåse i heatet. Jag hängde med rätt enkelt och försökte hitta position, men det gick inte, säger Lylynperä.

Lylynperä blev 18:e i Lahtis – hennes bästa världscupinsats i karriären. Hon kan dessutom addera ett FM-guld i sprint från förra helgen, vilket gör att det luktar VM långa vägar runt 25-åringen.

– Jag har rätt bra besked med mig. Jag känner mig ganska trygg.

"Skulle inte vilja vara tränare"

Femton åkare fick sin VM-plats förra helgen. Det är alltså de sista biljetterna som ska bokas efter världscupen i Lahtis.

– Jag skulle inte vilja vara tränare. Det är alltid svårt att ta ut den fjärde gubben när ingen har kanonresultat med sig, säger Martti Jylhä.

Rutinerade Jylhä slogs ut i kvartsfinalen och ser lite fundersam ut när han blickar upp mot läktarna. Sprintmästaren från FM förra helgen hade det tungt när han skulle ge det sista VM-beskedet.

– Det kändes inte bra i dag. Jag blev nästan överladdad och fysiken räckte inte till nu. Det grämer, men det blir inte bättre av att spekulera.

Joni Mäki är VM-klar och gav stormvarning i kvalet när han var trea, men kvartsfinalen blev inte som han hade tänkt sig.

– Med ett smartare lopp i kvartsfinalen hade slutresultatet kunnat vara annorlunda, men man lär sig alltid något. Jag borde ha sparat mer krafter till slutet.

Mäki intygar att formen är god och på tisdag bär det av till Toblach på läger. Han behöver åtminstone inte bekymra sig över om det ens blir en VM-resa.

Det blev norsk seger bland både damerna och herrarna. Maiken Caspersen Falla spurtade hem segern och några minuter senare gjorde Johannes Høsflot Klæbo samma sak på herrsidan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning