Lauri Markkanen är redo för nya utmaningar

Under de tre senaste månaderna har Lauri Markkanen haft flera järn i elden. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Lauri Markkanen har haft ett minst sagt händelserikt år. Han spelade en stark säsong i universitetsserien NCAA, vilket berättigade en historisk sjunde placering i årets NBA-draft. Efter att ha fått ett litet smakprov på spelet på den högsta nivån i NBA:s sommarliga, förbereder sig Markkanen nu för sin första stortävling med herrlandslaget.

Markkanen spelade en fin säsong i Arizonas universitetslag, där han lyste som en av NCAA:s största stjärnor. Det gjorde att han draftades som sjua i årets NBA-draft av Minnesota Timberwolves. Markkanen har fortfarande drafttillfället i färskt minne.

– Då jag hörde att de ropade mitt namn slog det ganska tomt i huvudet. Det enda jag tänkte på var att jag inte skall snubbla på vägen upp till scenen, minns Markkanen.

Markkanens tid som Minnesotaspelare blev kortvarig. Redan under samma kväll ingick han i ett större spelarbyte vilket gjorde att han slutligen hamnade i Chicago Bulls.

– Det kom verkligen som en överraskning att jag ska spela för Chicago. Jag hade varken tränat med dem eller träffat lagledningen före draften. Jag hade inte heller någonsin besökt staden förrän nu.

– Chicago Bulls är ett av de mest legendariska lagen i basket så det är helt otroligt att komma dit. Jag har fått ett väldigt bra första intryck av såväl tränarna som de nya lagkamraterna.

Markkanen fick också spela ett par matcher med det nya laget i NBA:s årliga sommarliga. Enligt Markkanen var nivån i sommarligan väldigt hög.

– I sommarligan är alla spelarna topproffs och spelet är hårdare. Då den egentliga ligan startar i höst kommer nivån att vara ännu högre.

– Jag märkte även skillnader i spelreglerna då vissa saker som var tillåtna i universitetsligan inte gick igenom i NBA. Domarlinjen var strängare men samtidigt tillåter de väldigt fysiskt spel.

Herrlandslaget och EM framför hemmapublik

Markkanen har nu erfarenhet av amerikanska universitetsserier och har dessutom fått ett första smakprov på spelet i NBA. Höstens EM-turnering blir ändå hans första stortävling med herrlandslaget.

– Jag vet att det kommer att bli väldigt tuffa matcher och det finns flera bra lag med i turneringen. Vi har också inom vårt eget lag väldigt bra spelare och jag väntar mig att även träningarna kommer att vara tävlingsinriktade.

Markkanen ser fram emot att få spela i herrlandslaget och framför hemmapublik, men han har väldigt svårt att förutspå vad som väntar.

– Att få spela i herrlandslaget framför hemmapublik låter otroligt, men jag vet inte riktigt vad jag ska vänta mig. Det är första gången jag är med i herrarnas landslag, vilket är helt annorlunda än att spela med juniorlandslaget. Frågan om hur det kändes kan jag säkert svara bättre på efter turneringen.

Årets EM-turnering är inte Markkanens första framför hemmapublik. Han var med i under tjugoåringarnas EM-turnering 2016, som också spelades i Helsingfors.

– Den turneringen slutade inte som vi hade önskat, men det var fint att se hur mycket intresse och publik tävlingarna lockade. Jag har också följt med landslaget som åskådare och stödet de har fått av fansen har varit enormt. Det kommer att vara fint att kunna uppleva det som spelare.

Inför årets ishockey-VM var det flera NHL-spelare som avböjde sin inbjudan till landslaget. De hävdade att tävlingarna kommer i vägen för sommartränandet och därmed stör förberedandet inför nästa säsong. Markkanen har en annan åsikt om internationella turneringar.

– Enligt mig är tävlingsinriktad idrott mot hårt motstånd ett väldigt bra sätt att förbereda sig för nästa säsong.

Sommarplaner och NBA

Markkanen fokuserar för tillfället fullt på de kommande landskamperna. Han har ändå redan hunnit sätta en del personliga mål för debutsäsongen med Chicago Bulls.

– Min plan är ju att spela en bra säsong. Jag tänker inte på poängmedeltal eller något annat men jag hoppas vi klarar av att vinna som ett lag.

– Jag vet att nästa säsong kommer att bli svår då det kommer så mycket nya saker på en gång. Mitt mål är att lära mig så mycket jag bara kan under mitt första år i NBA.

Efter EM-tävlingarna har Markkanen äntligen en chans att ta det lugnare och samla energi för kommande säsong. Men att ta det lugnt verkar inte ingå i Markkanens sommarplaner.

– Efter landskamperna finns det tid att åka hem till Jyväskylä och träffa mina gamla vänner.

– Då jag träffar mina vänner brukar vi ofta gå och träna tillsammans. Det kommer att vara en fin känsla att få träna på mitt gamla hemmagym igen.

Markkanen har ännu inte talat med lagledningen om sin roll under kommande säsong. Laget förväntar sig ändå att han är med Bulls från början av säsongen och att han klarar av att spela på flera positioner. Tränarna har inte lovat honom en säker plats i truppen, men Markkanen är inte oroad av situationen.

– Jag tänker se till att jag får spela med NBA laget och är färdig att jobba extra hårt för det.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning