Marjamäki: Jag är oerhört nöjd med sättet och stilen vi spelade

Lauri Marjamäki var nöjd med lejonen insats i VM-premiären Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Lauri Marjamäki var både lättat och nöjd efter lejonens inledningsseger mot Sydkorea.

Lauri Marjamäki var mycket nöjd efter VM-premiären mot Sydkorea. 8–1-segern fick nästan – men bara nästan – lejonlotsen att dra på smilbanden då han mötte media i intervjuzonen efter matchen.

– Det viktigaste är förstås att vi vinner. Men jag är oerhört nöjd med sättet och stilen vi spelade. Det var osjälviskt spelande och då spelet ser ut som det gjorde då vi kontrollerar matchen, bestämmer tempot och har full koll är det lätt hänt att någon börjar fundera på de egna poängen. Men varje spelare satte laget på första plats. Det var fantastisk att se på vårt spel, säger han.

Trots att segern var en av de enklaste, om inte till och med den enklaste, lejonen tagit under Marjamäkis ledning ville han inte medge att det var en lätt seger.

– Det finns inga lätta matcher i VM. Vi tog en 2+2 minuters utvisning direkt i början av matchen och hade de gjort mål där hade matchbilden kunnat se rätt annorlunda ut, funderar han.

I stället blev det lejonen som nätade två gånger under Sakari Manninens dubbelutvisning. Först satte Teuvo teräväinen 1–0 och sedan stänkte Sebastian Aho in 2–0. Det skulle blir ett tredje mål i boxplay innan kvällen var slut då också Markus Nutivaara nätade med en man mindre på isen.

– Det är sällan man får vara med om att göra tre mål i boxplay i samma match. Men då man funderar på vilket spelarmaterial och hurdana spelare vi har i laget med aktiva backar och snabba anfallare och ett aggressivt spel i numerärt underläge så blir det farligt alltid då vi får pucken, säger Marjamäki.

– Det är frustrerande för dem som spelar powerplay att vara tvungna att försvara. Men man kan nog inte räkna med att vi gör så många mål i boxplay i fortsättningen av turneringen.

Då lejonen fick de förlösande öppningsmålen och Sydkorea såg allt mer bortkomna ut i rinken kunde lejonen at en klar seger i VM-öppningen.

– Vi var det klart bättre laget i dag, säger Marjamäki innan han går mot omklädningsrummet för att hålla ett kort möte med sina spelare.

Finland–Sydkorea 8–1 (2–0, 3–1, 3–0)

I: 3.41 1-0 Sebastian Aho (Teuvo Teräväinen, Juuso Riikola) bp, 5.55 2-0 Teräväinen (Aho) bp.

II: 28.46 3-0 Aho (Mikko Rantanen, Teräväinen), 32.21 4-0 Veli-Matti Savinainen (Aho, Teräväinen), 33.00 4-1 Swift (Radunske), 38.52 5-1 Markus Nutivaara (Janne Pesonen) bp.

III: 46.01 6-1 Saku Mäenalanen (Pesonen, Marko Anttila), 47.16 7-1 Kasperi Kapanen (Rantanen), 53.51 8-1 Pesonen (Mäenalanen, Anttila).

MV: Harri Säteri F 3+ 4+ 1 = 8, Matt Dalton S 13+13+11 = 37.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning