Laura Lahtinen fortsätter imponera i VM

Laura Lahtinens fjärilsim har flyt just nu. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Med ett nytt nationsrekord på 200 meter fjärilsim skaffade den 16-åriga Laura Lahtinen sig en plats i semifinal i sim-VM i Gwangju. Också Mimosa Jallow tog sig vidare genom försöken på 50 meter rygg.

Tiden 2.10,39 tog Laura Lahtinen till en fjortonde plats i försöksheaten på 200 meter fjäril. Resultatet är också en halv sekund bättre än det förra nationsrekordet satt av Emilia Bottas år 2012.

– De första 50 metrarna kändes fantastiska, det bara flöt på så enkelt. Att simma var kul och därmed gick det också undan med fart, kommenterar Lahtinen efter rekordprestationen till Simförbundet.

Lahtinen satte nu sitt andra rekord för mästerskapen i Sydkorea, då den unga talangen i söndags simmade en ny blåvit topptid på 400 meter fritt.

– Rekordet var rätt så tufft. Jag tänkte inte alls på det. Att förbättra juniorrekordet från EM vore redan ha varit bra och jag skulle ha nöjt mig med en tid på två minuter och elva sekunder. Det är häftigt att sätta nationsrekord på just denna sträcka, fortsätter hon.

Lahtinen fortsätter sitt första VM på vuxennivå med att simma i semifinal på 200 meter fjäril i dag klockan 15.10 finsk tid.

Jallow stabil

Den andra finländaren i dagens semifinaler kommer att vara Mimosa Jallow. Hon stod för den nionde snabbaste tiden, 28,04, i försöksheaten på 50 meter rygg och kvalade vidare med en marginal på nästan en halv sekund.

– Det var ett lätt morgonpass, vilket varit trenden i år. En stabil och stark prestation där jag inte irrade i väg. En liten sten föll från mitt bröst och nu måste man bara se till att få samma känsla till semifinalen, säger Jallow som hoppar i bassängen i Gwangju nästa gång klockan 14.37 finsk tid.

En tredje semifinalsplats blev det inte för de finländska simmarna i VM då Ari-Pekka Liukkonen, trots nytt säsongsbästa, inte klarade sig vidare ur försöksheaten på 100 meter fritt.

– Det var helt bra, jag minns inte när jag senast skulle ha simmat under 50 sekunder – förmodligen ett par år sedan åtminstone, funderar Liukkonen kring sin tid 49,98.

Liukkonen simmar sin paradsträcka, 50 meter fritt, på fredag. Det gäller att återhämta sig, menar han.

– Det var rätt så hård fart, inte kändes det så här illa efter FM-finalerna, erkänner Liukkonen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning