Laukkanens fart räckte inte – USA vann efter ursinnig slutspurt

Krista Pärmäkoski höll högt tempo i spåret. Det gjorde inte Mari Laukkanen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Redan efter kvalet stod det klart att det inte skulle bli en finländsk dammedalj i lagsprint. Krista Pärmäkoski presterade på topp – men Mari Laukkanen höll inte måttet.

Krista Pärmäkoski fick ta i med hårdhandskarna redan i kvalet. Den dubbla OS-bronsmedaljören var tvungen att staka på för brinnkära livet på grund av Mari Laukkanens svaga insats. Laukkanen – som trivs bättre med ett vapen på ryggen – kunde inte prestera i den tuffa konkurrensen och säckade ihop på den näst sista kvalsträckan.

Finland tog sig vidare – men brände krutet redan innan finalen.

Laukkanen åkte lika svagt i finalen som i kvalet. Finland höll till längre bak i fältet samtidigt som Norge, Sverige och USA slogs om guldet: Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson och Jessica Diggins gav järnet på den sista etappen.

Det blev en ursinnig spurtstrid om guldet. Nilsson hade fördelen på upploppet – men fick ge sig då Diggins lade in en ny växel. Det blev alltså amerikanskt guld, svenskt silver och norskt brons.

Finland slutade femma tack vare en urstark sista etapp av Pärmäkoski, som får blicka framåt mot söndagens 30 kilometer klassiskt – den allra sista OS-starten.

1. USA (Kikkan Randall, Jessica Diggins)

2. Sverige (Charlotte Kalla, Stina Nilsson) + 0,19 sek

3. Norge (Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla) + 2,97 sek

4. Schweiz (Nadine Fähndrich, Laurien van der Graaff) + 21,32 sek

5. Finland (Mari Laukkanen, Krista Pärmäkoski) + 22,71 sek

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning