Laukkanen lägger vapnet åt sidan – åker lagsprint med Pärmäkoski

Mari Laukkanen har misslyckats i skidskyttestarterna. Nu får hon visa upp sig i lagsprinten. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mari Laukkanen byter gren och åker tillsammans med dubbla bronsmedaljören Krista Pärmäkoski i onsdagens lagsprint. Martti Jylhä och Ristomatti Hakola bildar blåvit duo på herrsidan.

Skidskytten Mari Laukkanens OS har hittills varit en besvikelse. Nu jagar hon framgång utan vapen.

Laukkanens plats i lagsprinten var väntad – förutom Pärmäkoski har de finländska längddamerna hållit oroväckande låg nivå under säsongen.

– Valet bottnar i framgångspotentialen och vi har gått igenom saken med lagledarna i både skidskytte och längdåkning, säger Olli Pekka Kärkkäinen, grenansvarig vid Finlands olympiska kommitté, till Yle.

Pärmäkoski har redan OS sista tävling i tankarna: 30 kilometer klassiskt. Innan avfärden till Pyeongchang trodde Pärmäkoski att hon skulle ha största chans att lyckas i just den starten.

– Lagsprinten är bra med tanke på 30 kilometer. Om jag inte hade åkt i lagsprinten hade jag säkert gjort ett liknande träningspass samma dag, säger Pärmäkoski enligt OS-lagets Twitterkonto.

Hakola känner sig bättre

På herrsidan har Finland ett OS-guld att försvara. Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen vann i Sotji för fyra år sedan.

Ristomatti Hakola och Martti Jylhä försvarar de blåvita färgerna i tävlingen på onsdag. Hakolas form är ett stort frågetecken – han stod över söndagens stafett på grund av sjukdom.

– Jag känner mig bättre. I morgon åker jag och förhoppningsvis är formen på topp. Banan är tuff och det är därför jag tränat för det i ett år, säger Hakola enligt OS-lagets Twitterkonto.

Lagsprinten i fristil inleds med damernas kval klockan 10 på onsdag. Finalerna åks med start klockan 12.

I Laukkanens frånvaro åker Laura Toivanen i tisdagens mixedstafett i skidskytte. De övriga deltagarna är Kaisa Mäkäräinen, Olli Hiidensalo och Tero Seppälä. Stafetten börjar klockan 13.15.