Laukkanen lägger vapnet åt sidan – åker lagsprint med Pärmäkoski

Mari Laukkanen har misslyckats i skidskyttestarterna. Nu får hon visa upp sig i lagsprinten. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mari Laukkanen byter gren och åker tillsammans med dubbla bronsmedaljören Krista Pärmäkoski i onsdagens lagsprint. Martti Jylhä och Ristomatti Hakola bildar blåvit duo på herrsidan.

Skidskytten Mari Laukkanens OS har hittills varit en besvikelse. Nu jagar hon framgång utan vapen.

Laukkanens plats i lagsprinten var väntad – förutom Pärmäkoski har de finländska längddamerna hållit oroväckande låg nivå under säsongen.

– Valet bottnar i framgångspotentialen och vi har gått igenom saken med lagledarna i både skidskytte och längdåkning, säger Olli Pekka Kärkkäinen, grenansvarig vid Finlands olympiska kommitté, till Yle.

Pärmäkoski har redan OS sista tävling i tankarna: 30 kilometer klassiskt. Innan avfärden till Pyeongchang trodde Pärmäkoski att hon skulle ha största chans att lyckas i just den starten.

– Lagsprinten är bra med tanke på 30 kilometer. Om jag inte hade åkt i lagsprinten hade jag säkert gjort ett liknande träningspass samma dag, säger Pärmäkoski enligt OS-lagets Twitterkonto.

Hakola känner sig bättre

På herrsidan har Finland ett OS-guld att försvara. Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen vann i Sotji för fyra år sedan.

Ristomatti Hakola och Martti Jylhä försvarar de blåvita färgerna i tävlingen på onsdag. Hakolas form är ett stort frågetecken – han stod över söndagens stafett på grund av sjukdom.

– Jag känner mig bättre. I morgon åker jag och förhoppningsvis är formen på topp. Banan är tuff och det är därför jag tränat för det i ett år, säger Hakola enligt OS-lagets Twitterkonto.

Lagsprinten i fristil inleds med damernas kval klockan 10 på onsdag. Finalerna åks med start klockan 12.

I Laukkanens frånvaro åker Laura Toivanen i tisdagens mixedstafett i skidskytte. De övriga deltagarna är Kaisa Mäkäräinen, Olli Hiidensalo och Tero Seppälä. Stafetten börjar klockan 13.15.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning