Laukkanen inför sprinten: "Jag tål mera smärta än andra"

Mari Laukkanen är något överraskande det hetaste namnet på damsidan i dagens VM-sprint. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mari Laukkanen är inte den snabbaste sprintern – men hon tål mera mjölksyra än de flesta. – Hoppas jag kan använda mina styrkor här i Lahtis.

Finland står inför en märklig situation när VM kör i gång på allvar i eftermiddag: ingen av landslagsdamerna kör fristilssprinterna och skidskytten Mari Laukkanen är hemmapublikens största hopp.

– Ända sedan i somras har det stått klart att jag vill pröva mina gränser här, säger Laukkanen – som bara för en vecka sedan var en hårsmån från en skrällmedalj i skidskytte-VM.

Fjärde plats var mer än någon hade förväntat sig av Laukkanen i distansloppet i skidskytte-VM, men hon stod ändå över masstarten i Hochfilzen – för att fokusera på skid-VM.

– Jag visste att det skulle ha blivit för mycket med distansloppet, stafetten och masstarten inom en vecka före skid-VM, säger Laukkanen.

VM gav inspiration

Under de senaste dagarna har hon kunnat bearbeta glädjen – och besvikelsen – över att sluta fyra i ett skidskytte-VM. Hennes överlägset bästa prestation någonsin hittills, men bara elva sekunder från bronset.

– Jag har lyckats vända fjärdeplatsen till en positiv sak. Fyra i VM är stentufft och kommer definitivt inte gratis, säger hon.

– Det ger också inspiration att lära mig och utveckla mig och bli ännu bättre.

Redan i dag får Laukkanen chans till revansch i fristilssprinterna inför hemmapubliken i VM – hennes andra hemma-VM inom ett år. Men det är betydligt mera publik och medialt fokus i Lahtis än i Kontiolax.

– Det märks att det är dallrigt i laget, men det ger mig lite lugn att jag precis varit med om ett VM. Jag är inte alls lika spänd som i Hochfilzen.

Använda sina styrkor

Laukkanen korades till juniorvärldsmästare i sprint 2010 och deltog både i skidskytte och i längdåkning i OS i Sotji, men under de två senaste säsongerna fokuserade hon enbart på skidskytte. I vinter har hon deltagit i två sprinter och en lagsprint i världscupen i längdåkning för att förbereda sig för Lahtis.

– Jag har lärt mig att man måste vara fräck och känna till sina egna styrkor, säger hon.

I Toblach slutade hon på 17:e plats och i Falun på 23:e plats. I Falun gick hon bort sig med en enkel taktisk blunder, då hon kom först och tog ytterkurvan in på upploppet. Ett rookiemisstag.

– Där lönar det sig inte att skida i täten och då hamnar man lätt i mitten av klungan. Det är inte lätt för mig. Jag har på sätt och vis tvingats skida mot mina egna styrkor i vinter, säger Laukkanen.

– Förhoppningsvis kan jag bättre använda mina egna styrkor här.

Tål mjölksyra

Laukkanen har tillräckligt med fart och kondition – i Toblach var hon femma i tidskvalet. Men hon är inte någon utpräglad sprintertyp.

– Min styrka är att jag tål väldigt mycket mjölksyra (laktat). Jag klarar över 20 mmol/l, vilket är exceptionellt för uthållighetsidrottare. Det fungerar bra i långa sprinter. Kanske jag också tål smärta bra, säger hon.

– Snabbheten är inte min styrka, därför har jag ibland haft utmaningar på upploppet. Men det beror förstås på banprofilen.

I sprint handlar det inte bara om att ha en grym kapacitet och förmåga till fartväxlingar. Det gäller att ha is i magen, finna de rätta luckorna och göra de rätta taktiska besluten.

– Det går inte att förbereda sig för smärtan, men det går att förbereda sig för hur man tekniskt klarar av att hålla skidåkningen samlad när man är full av laktat.

Tung bana

Sprintbanan i Lahtis är selektiv. Laukkanen medger att banprofilerna i världscupen i skidskytte inte alltid är lika krävande som i distansloppen i längdåkning.

– Vi rundar ofta 2-2,5 kilometer långa slingor och då är det klart att där inte ryms några 3-4 minuter långa uppförsbackar. Men de längre sträckorna är mer krävande: distansloppet i skidskytte-VM var säkert lika krävande som vilket som helst längdåkningslopp, säger hon.

I dag får hon mäta sig med längdåkningens grädda på allvar – på en sprintbana som inte lämnar mycket rum för spekulationer. Men det gäller förstås att vara smart.

– Man måste vara i rätt position genast i början och ha krut i den sista uppförsbacken före upploppet, säger hon.

Sprinten kan ses på Yle med start klockan 15 i dag.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning