Latvala: Tungt bakslag med tanke på VM-kampen

Besvikelse. Jari-Matti Latvala var tvungen att avbryta det polska VM-rallyt. Bild: EPA/TOMASZ WASZCZUK

Toyotas Jari-Matti Latvala dolde inte sin besvikelse då tredje platsen i VM-rallyt i Polen byttes till avbrott på grund av tekniska problem.

Före söndagens fyra sträckor leder belgaren Thierry Neuville rallyt 3,1 sekunder för esten Ott Tänak.

– Ett verkligt tungt bakslag speciellt med tanke på VM-kampen. Även andra toppförare hade problem på den sträckan där jag avbröt. Om jag hade kunnat hålla den fart jag hade kunde jag ha gått upp i ledning, sade Latvala.

Latvala avbröt på grund av ett fel i växellådan under den 16 sträckan. Då låg han 13 sekunder från ledningen och tio sekunder från andra plats. Tänak tog över ledningen efter sträckan efter att Neuville fått punktering.

Tänak tappade bakvingen på sin bil under samma sträcka. Det kostade fart och Neuville återtog ledningen i rallyt under lördagens sista långa sträcka.

Poäng från Power stage

Latvala fick följa med vändningarna från publiken.

– Det grämer efter att vi hittade en lösning på körandet i spåren, som var problemet på fredagen. Jag försökte jämt hela tiden för att säkra VM-poängen. Jag sade åt Miika Anttila (kartläsaren) i början av sträcka 16 att vi inte har råd att höja farten utan att ta för stora risker.

Latvala avbröt åtta kilometer före sträckan slut.

– Vi fick tekniska problem i kurvan efter ett hopp. Vi klarade det, men efter det kom en långsam kurva där tekniken gav vika och bilen stannade där, sade Latvala.

– Vi får säkert växellådan utbytt så att vi kan kämpa om poäng under söndagens power stage.

M-Ford-föraren Teemu Suninen steg till sjätte plats i och med att Latvala tvingades avbryta. Då sträckan kördes för andra gången hade Suninen problem med spåren.

– Vi får fundera på hur vi ska bli snabbare i spåren på söndag, sade han.

Toyotas Juho Hänninen ligger på elfte plats i rallyt. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03