Latvala över en minut efter täten

Jari-Matti Latvala Bild: AFP / Lehtikuva / Pascal Pochard-Casabianca

Jari-Matti Latvala fick ingen bra start på VM-rally på Korsika.

Toyotas Jari-Matti Latvala klarade inte av att hänga med täten under första dagen av Korsikas VM-rally. Inför lördagens sträckor ligger han sexa, en minut efter täten.

– På förmiddagen var det körningen det var fel på men också bilen måste justeras så den blir bättre. På större vägar där farten var högre gick det fint, men småvägar och inbromsningar är ett problem för oss. På lördag testar jag nya stötdämpare, sade Latvala.

Citroenföraren Kris Meeke vann tre av fyra sträckor och leder rallyt efter första dagen. Sebastien Ogier, Ford, ligger 10,3 sekunder efter täten medan Hyundais Thierry Neuville är trea, 25,8 sekunder efter Meeke.

– Då vi inledde i morse trodde vi att vägen skulle vara torr. Men det hade regnat under natten så vägytan var våt. Känslan på den våta vägen var inte den bästa och bilen var en aning understyrd. Vi körde försiktigt och tappade mycket tid, sade Latvala.

Då sträckorna Pietrosella (31 km) och Plage du Liamone (29 km) kördes på nytt på eftermiddagen förbättrades hans fart.

– Vi hade ingen service under dagen men jag försökte själv göra små justeringar i bilen och förbättra bromskänslan. Den blev inte bra men på eftermiddagen körde jag så gott jag kunde och vågade.

Stallkamraten Juho Hänninen åkte av vägen under dagens första sträcka men fortsätter rallyt på lördag.

– Det var vid en inbromsning i en hal nedförsbacke, vi åkte som en pulka och bakdäcket träffade en mur i en bro. Vi fick stanna för att byta däck och samtidigt fick vi släcka en liten brand i bilens bakdel, beskrev Hänninen.

– Då vi förflyttade oss till nästa sträcka märkte vi att också framdäcket tagit stryk, men vi hade bara ett reservdäck så där tog det stopp.

Ställningen efter 4/10 sträckor:

1) Kris Meeke Storbritannien, Citroen 1.16.32,1, 2) Sebastien Ogier Frankrike, Ford 10,3 sekunder efter, 3) Thierry Neuville Belgien, Hyundai –25,8, 4) Craig Breen Irland, Citroen –52,4, 5) Daniel Sordo Spanien, Hyundai –53,8, 6) Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila Finland, Toyota –1.00,2, 7) Hayden Paddon Nya Zeeland, Hyundai –1.18,8, 8) Stephane Lefebvre Frankrike, Citroen –2.07,6, 9) Andreas Mikkelsen Norge, Skoda (WRC2) –2.57,3, 10) Stephane Sarrazin Frankrike, Skoda –3.17,8,

11) Teemu Suninen/Mikko Markkula Finland, Ford (WRC2) –4.07,3.

Juho Hänninen/Kaj Lindström Finland, Toyota avbröt efter avkörning på första sträckan men ska fortsätta rallyt på lördag. Ott Tänak Estland, Ford åkte av vägen på tredje sträckan.

Ställningen i WRC2-klassen: 1) Mikkelsen 1.19.29,4, 2) Suninen –1.10,0, 3) Yohan Rossel Frankrike, Citroen –2.00,6.

Rallyt fortsätter med fyra sträckor på lördag och avslutas med två sträckor på söndag.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning