Latvala & Hänninen: "Nu mäter vi Toyotas fart"

Toyotas debut var ypperlig – ska Latvalas och Hänninens fart hållas i Sverige? Bild: Markku Ulander

Isiga vägar och några köldgrader under Svenska rallyt är goda tecken för att årets upplaga ska bli mycket fartfylld. "Finnstallet" Toyota kan också se hur snabb bilen är på snabba vägar.

– Först nu ser vi var vi står i relation till de andra. Förhållandena i Monte Carlo-rallyt påverkade resultatet så mycket att det inte avslöjade sanningen om bilen, säger Jari-Matti Latvala.

Latvalas stallkompis Juho Hänninen håller med.

– Det blir intressant att se var vi står jämfört med resten. Mitt eget mål är att köra avslappnat och bra, säger Hänninen.

Ett smidigt rally strävar också Latvala efter. Han kom tvåa i Toyotas debutrally Monte Carlo. I Svenska rallyt har förarna inte råd med misstag, vägarna är så snabba.

– Vi kör med samma mentalitet som i Monte Carlo. Med en hel prestation får man många poäng här. Om man börjar köra aggressivt går det lätt för brett ut. Med de här breda däcken blir det problem om man kör på den snöiga kanten av vägen, säger Latvala.

Latvala är tvåa i startordningen när rallyt börjar på allvar efter torsdagens prolog. Positionen kan ha både för- och nackdelar.

– Det beror på hur väl vägarna plogas efter att vi gjort upp noterna. Om de finns mycket snö kvar på vägarna kan man lida av det som andra bil, säger Latvala.

Hänninen: Sanden äter dubbarna

Tävlingsvägarna är helt isiga men Hänninen påpekar att sanden ändå kan slitas fram när man kör en sträcka för andra gången. De hästkrafterna som finns i de nya WRC-kärrorna innebär att dubbarna slits bort.

– Dubbarna lossnar ganska lätt om sanden kommer fram. På snabba sträckor har de här bilarna en så bra downforce att de ändå hålls på vägarna, säger Hänninen.

Även Hänninen funderar på hur mycket snö stannar kvar på vägarna efter plogningen.

– De där breda däcken tål inte snöiga vägar så bra.

Svenska rallyts serviceställe är i Torsby. På fredag tar rallyt en sväng in i Norge men för övrigt går alla sträckor i Sverige.

Mer än hälften av sträckorna är nya jämfört med fjolåret.

– Det är en bra sak för mig. Det jämnar ut tävlingen, säger Hänninen, som tävlade i Svenska rallyt senast 2014.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning