Lättlagade vårrullar

Hemrullade vårrullar fyllda med fläskfärs och böngroddar är ett trevligt tilltugg. Bild: TT

Färdig filodeg underlättar när man vill göra egna vårrullar. Med klassisk fyllning och het sambal oelek blir det ett gott tilltugg till välkomstdrycken.

För 4 personer, 45 minuter

400 g fläskfärs

1 burk böngroddar i vatten, ca 400 g

2 msk rapsolja

1 liten gul lök

2 msk fisksås

1 tsk mynta

1–2 tsk sambal oelek

1 ägg

1 förpackning filodeg

1 liter friteringsolja

Att äta till:

teriyakisås

sesamfrön

Gör så här:

1. Se till att degplattorna är helt tinade, annars blir de bara trasor när de ska vikas upp. Ett dygn i kylskåp brukar vara lagom.

2. Hacka lök och böngroddar. Fräs färsen med olja i rymlig kastrull, vänd ned lök och groddar. Krydda med fisksås, mynta och sambal oelek. När färsen är grå är fyllningen klar. Lägg ut en degplatta i taget, lägg en 7–8 centimeter lång sträng med fyllning och vik, respektive rulla, ihop degen till en vårrulle. Vispa upp ägget, pensla sista biten av degen så håller vårrullen ihop.

3. Fritera vårrullarna i omgångar i 170-gradig olja, cirka 3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper innan servering. Vårrullarna kan värmas i 150-gradig ugn om de förbereds. Teriyakisås, sesamfrönär gott till.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning