Lättare att tävla då man ännu hungrar efter toppresultat

EM blir Viivi Lehikoinens andra stora mästerskap i sommar. I juli tävlade hon i U20-VM i Tammerfors. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Häcklöperskan Viivi Lehikoinen har haft en arbetsfylld månad med junior-VM, FM och nu ännu EM. Tiderna på det häckprydda banvarvet har stadigt blivit bättre – men bättre kan det ännu bli.

HIFK-friidrottaren Viivi Lehikoinen har tävlat flitigt under sommaren och speciellt den senaste månaden har varit hektisk – och också mentalt påfrestande. 18-åriga Lehikoinen var ett av affischnamnen i U20-VM i Tammerfors och fick därmed ge rejält med intervjuer och annat som inte direkt har något med löpandet att göra.

Lehikoinen klarade jobbet galant. Både på och utanför banan. Det tuffa sista gymnasieåret påverkade träningen och Lehikoinen var inte i absolut toppform i Tammerfors. Men i semifinalskedet löpte hon karriärens nästbästa tid 57,70 och var riktigt nära en finalplats.

I Kalevaspelen hyvlade hon ytterligare en knapp halv sekund från säsongsbästat. FM-guldet lossnade med tiden 57,26. Lehikoinen laddade upp inför EM genom att löpa personbästa på 400 meter slätt: 54,56.

– Jag känner att jag är fräsch. Tiden på 400 meter var bra, säger Lehikoinen.

I Berlin känner Lehikoinen ingen stress.

– Det känns inte svårt att tävla här. Om jag redan hade gjort nytt personbästa eller om säsongen gått bättre än jag förväntat mig så skulle det vara svårare. Att tävla här känns annorlunda då det är seniormästerskap. Jag är inte van vid det här och det blir jättekul med en högklassig tävling, säger 18-åringen.

Ogillar hettan

Lehikoinen löper i morgonens försöksheat i tufft sällskap. Två damer har en statistiktid på 56 sekunder, en tredje har löpt sträckan på 56,5 och så finns löpare i 57-sekundersklassen.

– Jag tror det krävs en tid som börjar med 56 för att gå vidare, säger Lehikoinen.

Lehikoinen löper på en för henne relativt obekant bana: yttersta banan. Men det kan passa henne bra.

– Jag måste medge att jag inte kommer ihåg när jag senast löpt på åttonde banan. Men jag har alltid satsat på det att det kvittar vilken bana jag är på. Jag vill få en bra rytm från start för då rullar slutet också bra. I FM kunde jag ånga på ända till slut.

En faktor som däremot inte passar Lehikoinen är värmen – eller snarare hettan. Väderprognosen för förmiddagen lovar 33-35 grader och solsken.

– Det gillar jag inte så mycket. En finsk sommar med 15-20 grader är bra. Men vädret är samma för alla. Man måste vara noggrann med uppvärmningen, säger Lehikoinen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning