Lätta lösningar finns inte

I Finland har vi ganska stränga regler för hur länge man måste bo i landet för att få representationsrätt.

En medalj och ytterligare fyra poängplaceringar för Finlands del kan betecknas som godkänt i EM i friidrott även om förväntningarna var något större. Nästan 60 procent gjorde bättre ifrån sig än hur man låg till i rankningen inför mästerskapet. Speciellt de unga debutanterna var stora överraskningar, det vill säga Wilma Murto i stav och Kristian Bäck i längd. Med lite tur hade även Linda Sandblom i höjd och Jenny Kangas i spjut nått poängplacering.

Det stora samtalsämnet under EM var inte längre avstängningen av de ryska friidrottarna utan Turkiets fiffel att locka till sig idrottare med pengar och beviljat medborgarskap i snabb takt, utan att de ens i själva verket bor i landet. När Turkiet i EM i Zürich 2014 endast tog en bronsmedalj och placerade sig på 23:e plats i medaljstatistiken var situationen nu tolv medaljer och fjärde plats. Av landets 39 idrottare var hela 17 "förstärkningar" från övrigt håll.

Fenomenet är inte nytt i och för sig; vissa länder i Europa har under årens lopp beviljat toppidrottare landets medborgarskap på tämligen lösa grunder. Men det har hittills varit fråga om enstaka fall. I Finland har vi ganska stränga regler för hur länge man måste bo i landet för att få representationsrätt. Tiokamparen Edvard Hämäläinen till exempel, bodde över två år i Finland innan han fick rätt att representera Finland i VM i Aten 1997.

De nordiska länderna diskuterade läget i Amsterdam och beslöt att de som enad front skulle sträva efter en regeländring vid det internationella friidrottsförbundets (IAAF) extra kongress i december. Målet är att idrottaren ska bo i landet under en bestämd tid innan representationsrätten beviljas. Samtidigt måste den mänskliga faktorn beaktas så att också flyktingarna kan få denna rätt. Idrotten är ju en viktig del i att människan kan integreras i det nya hemlandet. Några lätta lösningar finns säkert inte.

Henrik Smeds Vanda

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46