Lätta lösningar finns inte

I Finland har vi ganska stränga regler för hur länge man måste bo i landet för att få representationsrätt.

En medalj och ytterligare fyra poängplaceringar för Finlands del kan betecknas som godkänt i EM i friidrott även om förväntningarna var något större. Nästan 60 procent gjorde bättre ifrån sig än hur man låg till i rankningen inför mästerskapet. Speciellt de unga debutanterna var stora överraskningar, det vill säga Wilma Murto i stav och Kristian Bäck i längd. Med lite tur hade även Linda Sandblom i höjd och Jenny Kangas i spjut nått poängplacering.

Det stora samtalsämnet under EM var inte längre avstängningen av de ryska friidrottarna utan Turkiets fiffel att locka till sig idrottare med pengar och beviljat medborgarskap i snabb takt, utan att de ens i själva verket bor i landet. När Turkiet i EM i Zürich 2014 endast tog en bronsmedalj och placerade sig på 23:e plats i medaljstatistiken var situationen nu tolv medaljer och fjärde plats. Av landets 39 idrottare var hela 17 "förstärkningar" från övrigt håll.

Fenomenet är inte nytt i och för sig; vissa länder i Europa har under årens lopp beviljat toppidrottare landets medborgarskap på tämligen lösa grunder. Men det har hittills varit fråga om enstaka fall. I Finland har vi ganska stränga regler för hur länge man måste bo i landet för att få representationsrätt. Tiokamparen Edvard Hämäläinen till exempel, bodde över två år i Finland innan han fick rätt att representera Finland i VM i Aten 1997.

De nordiska länderna diskuterade läget i Amsterdam och beslöt att de som enad front skulle sträva efter en regeländring vid det internationella friidrottsförbundets (IAAF) extra kongress i december. Målet är att idrottaren ska bo i landet under en bestämd tid innan representationsrätten beviljas. Samtidigt måste den mänskliga faktorn beaktas så att också flyktingarna kan få denna rätt. Idrotten är ju en viktig del i att människan kan integreras i det nya hemlandet. Några lätta lösningar finns säkert inte.

Henrik Smeds Vanda

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39