Låt vit januari fortsätta i februari – med alkoholfria öl

Utbudet av välsmakande alkoholfria öl växer i takt med att bryggeriernas tekniska kunnande går framåt. I dagens ölruta presenteras en rad öl som med fördel kan drickas i tv-soffan framför hockeymatcher eller skidtävlingar. Bild: Mostphotos

Alkoholfria öl är en kraftigt växande trend och många ölvänner väljer gärna ett alkoholfritt öl, utan att tumma på smaken.

Det tekniska kunnandet att brygga alkoholfritt öl går ständigt framåt, ett sätt är att destillera alkoholen under vakuum. Ett annat trick är att använda sig av ett omvänt osmosfilter som endast släpper igenom etanol och vatten.

Ölen med varunummer ingår i Alkos sortiment, de övriga flaskorna är inhandlade i matbutiker runtom i huvudstadsregionen.

Evergreen Lager 0,3 %, Saimaa Brewing Co. S:t Michel

Bild: -

Få inhemska småbryggerier har utrustning att brygga alkoholfritt. Därmed är detta gyllene, ofiltrerade lageröl som redan en tid funnits ute på marknaden värt att lyftas fram. Doften har en trevlig humlebukett med citrus och aningen råfrukt i bakgrunden. Smaken är mycket lätt och torr, men den höga kolsyrehalten gör ändå ölet fräscht. Passar bra som törstsläckare och till kryddigare maträtter.

Pris: 1,79 euro / 33 cl

Betyg:

King Erik Alcohol Free Dark Lager 0,5 % (bryggeri okänt)

Kesko importerar detta alkoholfria, mörka lageröl men nämner tyvärr inte ölets ursprung.

Ölet är djupt mörkrött, nästan svart med stora bubblor i skummet. Doften för tankarna till memma eller svartbröd med viss blodliknande metallsmak. Smaken är söt och påminner om sötare tjeckiska mörka lageröl. Kvar på tungan blir toner av rostad malt och metallisk beska. Nja, detta anonyma öl är ingen vinnare.

Pris: 1,29 euro / 50 cl

Betyg:

797794 Implosion 0,3 %, To Øl. Danmark

Bild: -

Danskarna kan sin sak också då det gäller alkoholfria, humlerika öl. Denna ljusa grumliga ale har en fruktig, söt doft som för tankarna till lösgodis, typ skumbanan. Smaken domineras också av det, tillsammans med en trevlig kryddighet och läskande syrlighet.

Mycket gott, svårt att tro att det är frågan om ett alkoholfritt öl!

Pris: 2,19 euro / 33 cl

Betyg:

Double Strike Sour 0,5 %, Big Drop Brewery. England

Bild: -

Detta skumfattiga suröl har en kärv doft med toner av vinbärslöv och citronkräm. Smaken domineras av syrligheten som tyvärr inte känns så mångfacetterad. Svårt att säga om det här är ett öl eller en syrlig, kolsyrad saft, men ändå ett intressant försök av ett bryggeri specialiserat på just alkoholfria öl.

Pris: 2,59 euro / 33 cl

Betyg:

769704 Virmalised 0 IPA 0,5 %, Põhjala. Estland

Bild: -

Denna ljusa, ofiltrerade IPA är bryggd med granskott (lillebror till bryggeriets IPA 6,5 %). Doften är behaglig med toner av citrus och bär men tyvärr också något som för tankarna till gummi i bakgrunden. Smaken är ändå lagom fyllig med en balanserande beska, känns dock lite vattnig på tungan. Som helhet ett gott och trevligt alkoholfritt öl där bismaken inte kommer fram alltför mycket.

Pris: 2,45 euro / 33 cl

Betyg:

Rothaus Hefeweizen Alkoholfrei 0,5 %, Badische Staatsbrauerei Rothaus. Tyskland

Bild: -

Detta bryggeri från Schwarzwald i sydvästra Tyskland är mest känd för sin pils, men likt många tyska bryggerier har de också veteöl i sitt sortiment. Denna alkoholfria variant är ljust bärnstensfärgad med ett stadigt, vitt skum. I doften hittar man banan, kryddnejlika och muskot. Ölet är trevligt fylligt i smaken och tjockt med mandarin i eftersmaken. Svårt att tro att ölet är alkoholfritt!

Pris: 1,99 euro / 50 cl

Betyg:

Gaffel Kölsch 0,0 %, Privatbrauerei Gaffel Becker & Co. Tyskland

Bild: -

Kölsch är en ytjäst ölstil från Köln som påminner om ljusa, gyllene lageröl. Så också denna alkoholfria variant med en svag skumkrona. Doften är maltig, som ytan på kornbröd tillsammans med blommig humle. Smaken är läskande på grund av den höga kolsyran men ganska tunn och torr. En behaglig humlebeska blir kvar i gommen. Ett gott försök, men kölsch är som ölstil för lätt i smaken för att dölja saknaden av alkohol.

Pris: 2,69 euro / 33 cl

Betyg:

Hazy AF 0,5 %, Brewdog. Skottland

Bild: -

På detta skotska bryggeri är man duktig på humlebomber, deras kunnighet kommer väl fram i denna alkoholfria New England IPA. I glaset är ölet ljust grumligt, i doften hittar man mogen tropisk frukt, papaya och citrus. Smaken är trevligt len och fruktig, påminner om engelskt vingummi. Den höga kolsyran lyfter fram smakerna, beskan på tungan är behaglig och inte alls så barsk som i deras andra alkoholfria öl, Nanny State 0,5 %.

Pris: 2,29 euro / 33 cl

Betyg:

André Brunnsberg ölkännare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning