Låt strandklädseln ligga kvar i garderoben

En alltför blommig klänning hör till helgens fester och inte till jobbet, säger stilexpert Katarina Althin. Bild: Mostphotos

Gassande sol och stiltje är som gjort för lösa, svalkande sommarkläder. Men hur ska man riktigt klä sig för att bevara sin trovärdighet på jobbet?

Semestern börjar lida mot sitt slut för många kontorsanställda. Det kan verka motbjudande att dra på sig långbyxor i 30 graders hetta, men det finns inget val.

Stilexpert Katarina Althin tipsar om sommarmodet. Bild: Privat/Lars Jansson

– Vi borde ta modell av italienarna eller spanjorerna som är vana vid stekande värme. I Norden får vi panik och klär av oss på tok för mycket. Shorts, sandaler och korta kjolar hör inte hemma på jobbet, säger stilexpert Katarina Althin.

Hon rekommenderar i stället att man väljer kläder i naturmaterial.

– Du håller dig fräsch och snygg i naturmaterial. Ett gott råd till män är att investera i en mörkblå linnekavaj. Kvinnor kunde å sin sida köpa en snygg omlottklänning i silke.

I grund och botten handlar klädkod om respekt för omgivningen. Pedersörebördiga Althin säger att det kan uppstå konflikt om olika avdelningar har olika klädkoder.

– På jobbet kryllar det av oskrivna regler. Det är sällan som en klädkod står skriven. Man brukar klä sig enligt vad de närmsta kollegorna har på sig.

Vad ska man ha på sig i sommar?

– Män har inte så många valmöjligheter. När det blir varmt är det en kortärmad skjorta och chinos som gäller. Kvinnor däremot kan välja mellan byxor, kjol eller klänning.

Enligt Athlin är det ändå inte så lätt att få till ett fungerande affärsmode på sommaren. Speciellt inte för kvinnor.

– Kvinnor klär sig antingen för festfint eller för sommarfladdrigt. Tunna och lediga klänningar är sköna, men inte förtroendeingivande. En alltför blommig och fin klänning passar bättre till fest än till jobb.

Ska man säga till om en kollega som kommer felaktigt klädd?

– Som kollega ska man se upp för att anmärka på någon annans klädsel. Det kan leda till dålig stämning på jobbet. Det är chefens uppgift att meddela vilka kläder som är lämpliga.

Under de senaste 20 åren har klädkoden på jobbet blivit mycket friare. Förr kunde till exempel jeans vara otänkbart om du jobbade på kontor.

Slipsen slopas i värmen

Enligt Pirjo Hirvonen, professor inom mode vid Aalto-universitetet, finns klädkoder till för att underlätta klädvalet. Klädseln ska enligt henne stärka koncentrationsförmågan på jobbet. Arbetsklädseln signalerar dessutom arbetets art. En formell klädsel signalerar ansvar och noggrannhet.

– Om vi får flera liknande somrar kommer folk att skaffa sig fler sommarkläder som de kan jobba i. Men man kan inte ha en hel uppsättning sommarkläder om man inte använder dem, säger Hirvonen.

I det exceptionellt varma vädret har företag fått reflektera över vad som är lämpligt att bära.

– Du behöver inte klä dig formellt, trist och grått. Så länge du inger förtroende med din klädsel är det en fungerande arbetsklädsel. På en del platser inom finanssektorn har man exempelvis frångått slipstvång under sommarmånaderna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning