Låt inte terroristerna splittra oss

Låt inte att terroristerna splittra oss, låt inte någon politisk grupp eller grupper få politiska poäng av terrordådet i Åbo.

Knivattacken i Åbo fredagen den 18 augusti, som krävde två människors liv och åtta skadade, har chockerat oss alla. Attacken har skakat hela Finlands befolkning oberoende av etnicitet, religion, kön och ålder. Många människor i olika delar av Finland har hedrat offren, deras familjer och släktingar.

Eftersom attacken utreds som ett terrordåd har den också väckt diskussion och tankar på sociala medier. Några tankar som redan har kommit upp är ett direkt hat mot specifika grupper. Detta har skapat en rädsla inom invandrarsamhället om att detta kan skapa spänning, våld och hat mot invandrarna. Det är dags att vara enig. Det är uppenbart att dessa terrorister vill polarisera oss.

Enligt uppgift har alla de misstänkta gärningsmännen ansökt om asyl i Finland. En sak som attacken alltså kan leda till är att debatten om invandringen går i en mer negativ riktning. Politikerna gör invandringspolitiken ytterligare svår. Också vi borde påminna oss om att terrorismen är ett globalt problem och trots att gärningsmannen är en asylsökare från Marocko borde man inte vara arg eller stämpla en viss grupp. Det är definitivt vad terroristgrupperna vill se.

Också vi borde påminna oss om att terrorismen är ett globalt problem och trots att gärningsmannen är en asylsökare från Marocko borde man inte vara arg eller stämpla en viss grupp.

Inbördeskrig, politiska konflikter och missbruk av grundläggande mänskliga rättigheter är vad som tvingar människor att söka asyl. Vi vet alla hur många som har mist livet bara för att komma till Europa för att söka skydd. Under de senaste tiderna har Europa upplevt flera terrorattacker från sådana som hävdar att de är asylsökare. De som kommer till Europa för att döda oskyldiga människor på gatorna är de som dödar oskyldiga människor i sina hemländer. Det är mycket svårt att identifiera dem vid gränserna. Vad de vill är att europeiska länder som Finland ska sluta bevilja asyl till dem som behöver det. De vill styra och påverka oss både politiskt och socialt. Politiskt genom att vi börjar ifrågasätta våra värderingar och socialt genom att polarisera och dela oss.

Jag själva hoppas att denna brutala händelse kommer att förena oss alla, inte dela oss. Tyvärr finns det folk som ville använda och utnyttja den här tragiska händelsen som ett politiskt instrument för att skapa politisk makt.

Låt inte att terroristerna splittra oss, låt inte någon politisk grupp eller grupper få politiska poäng av terrordådet i Åbo. Var och en av oss måste ta sitt ansvar för att Finland ska bli ett tolerant, säkert och tryggt land.

Arshe Said ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universitetet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning