Läsupplevelsen behöver varken kompletteras eller underlättas

Läsning kan jämföras med ett förtroligt samtal.

Torsten Fagerholms ledare Då litteraturen reduceras till Netflixföljetong (HBL 17.5) har upprört och provocerat insändarskribenter (HBL Debatt 27.5 och 29.5). För vissa grupper, till exempel synskadade, är ljudböckerna en lösning men för oss som är så lyckligt lottade att vi kan läsa på traditionellt sätt behöver läsupplevelsen varken kompletteras eller underlättas. Läsning kan jämföras med ett förtroligt samtal. Det är mera givande att träffa en god vän på tu man hand än på ett cocktailparty. "Författaren skriver halva boken, resten skrivs av läsaren" säger Olof Lagercrantz i boken Om konsten att läsa och skriva.

De senaste veckorna har jag läst några böcker på nytt efter en paus på över 30 år. Där fanns en hel del blyertsmarkeringar och kommentarer i marginalen. När jag läser vill jag kunna stanna upp, reflektera och anteckna. Att lyssna på en inspelad uppläsning är mera passivt mottagande än aktiv läsning. När två vänner läser högt för varandra kan betoningar och tolkningar diskuteras och korrigeras för att göra texten rättvisa. Ljudboken är "färdig".

I en ljudbok färgar uppläsaren texten. Också utbildade skådespelare kan vara teatraliska. Fredrik Hertzberg påpekar att omslag, layout, format och font kan irritera läsaren av en pappersbok lika mycket som en ljudboksuppläsares sätt att läsa kan störa lyssnaren. Mycket irriterande i mitt tycke är förlagens slarv med korrekturläsningen.

Men Fagerholms ledare handlade om ljudboken som pappersbokens konkurrent. Vi har drabbats av avtrubbande underhållningsbulimi om vi försvarar ljudboken med att den tillåter oss att göra någonting annat medan vi "läser". Med hörlurarna väljer vi att stänga ute vinden, vågorna och fågelsången på motionsrundan. En god bok förtjänar hela vår uppmärksamhet på samma sätt som en konsert eller en teaterföreställning. För många år sedan skrattade man åt att någon hade haft fräckheten att sitta och läsa HBL på första raden på Lilla Teatern. I dag reagerar vi knappt när människor koncentrerar sig på smarttelefonen i stället för på sitt sällskap eller på ett pågående evenemang.

Gunilla Malm, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning