Lassgård är Sveriges bästa polis – Heikkilä och Sarkola i större roller

I rollerna Johannes Kuhnke, Pelle Heikkilä, Rolf Lassgård, Johan Marenius Nordahl, Annika Nordin och Sampo Sarkola. Bild: C more

I kriminalserien Jägarna spelar finländarna Pelle Heikkilä och Sampo Sarkola mot den svenske skådespelargiganten Rolf Lassgård.

Ett nytt avsnitt av Jägarna publiceras på C More på onsdagar kl. 22.00. På MTV3 börjar serien 1.1.2019.

När svenskarna gör kriminalserier verkar Rolf Lassgård vara den första de ringer. Har han tid och tackar ja – för en skådis av den här kalibern går sällan arbetslös – är det bingo! Få gör den kantige, sure äldre polishjälten så nyanserat och inlevelsefullt som Lassgård. Och efter en serie Leif GW Persson-televiseringen är han nu tillbaka i ännu en polisroll i tv-serieversionen av Jägarna.

Jägarna var två svenska actionfilmer förlagda till norrländska machokretsar som gjordes av Kjell Sundvall 1996 respektive 2011 och både drog bra med publik och fick okej recensioner. Den sexdelade tv-serien som nu är här är helt fristående och kräver ingen relation till filmerna. Fortfarande ses dock Lassgård i huvudrollen, manusförfattarna är delvis desamma, regissörerna däremot andra.

Det här är en berättelse om grupptryck och civilkurage där Lassgårds Erik Bäckström får personifiera det senare. Han är modet självt, en ensam hjälte med osviklig rättskänsla som inte viker sig inför det kompakta motstånd han möter från alla håll och kanter, till och med de egna kollegerna. Han är inte rädd för att tala om vad han tycker och vet, lägga sig i och snoka, och tvekar inte att ta saken i egna händer. Han är en sann hjälte med andra ord, och en förbaskat skicklig polis: slug, vaksam, påhittig. Men hans integritet har gjort honom utfryst bland kollegerna och han har slutat som polis – tills han, som det brukar gå, inte längre kan låta bli att rota i vad som pågår.

Det här varken låter eller är särskilt originellt. Lägg därtill till gruvverksamheten som delar åsikterna på den lilla orten, och oegentligheterna i anslutning till den, och det är en historia man i någon form upplevt förr.

Men om kriminalseriers kvalitet börjar mätas i originalitet blir det lite sevärt över. Jägarna är välfungerande kriminalseriehantverk, mycket för att Lassgård är Lassgård, men också för att det är medryckande, överraskande och snyggt gjort. Även om vissa scener är snubblande nära ofrivillig komik i sin melodramatik (exempelvis första avsnittets slut) fungerar det.

Liksom Rebecka Martinsson-serien är också det här en produktion med flera finländska skådespelare i rollerna. Pelle Heikkilä och Sampo Sarkola har varsin skurkroll som de förvaltar trovärdigt. Heikkilä är den girige och hänsynslöse gruventreprenören Markus Lindmark, Sarkola hans sköre, opålitlige bror Karl. Därtill ses Jakob Öhrman i en mindre polisroll.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning