Skådespelaren Lasse Pöysti död

Lasse Pöysti var känd som både skådespelare, teaterchef och regissör. Bild: Cata Portin

Lasse Pöysti är död, enligt ett meddelande som hans anhöriga skickat ut. Lasse Pöysti somnade in natten till fredag i en ålder av 92 år.

Lasse Pöysti var en av Finlands folkkäraste skådespelare och han debuterade redan som barn, i filmerna om Suomisen Olli. Hans sista roll på scenen var som 85-årig i Ostrovskijs pjäs Skogen. Därförinnan spelade han länge i Bengt Ahlfors pjäs Hissvägraren.

– Att lära sig utantill medför stress. Jag brukar fara ut med segelbåten till Nagu på sommaren, förtöja båten vid bryggan och sitta där i tre veckor och lära mig texter, sade Pöysti i den 85-årsintervju som publicerades i HBL 2012.

Fröken Julie fick sin premiär på Lilla Teatern i november 1972. Bild: Lehtikuva/Ensio Ilmonen

För den finlandssvenska publiken blev Lasse Pöysti känd från Lilla Teatern där han, tillsammans med sin hustru Birgitta Ulfsson, gjorde flera minnesvärda tolkningar. Birgitta Ulfsson skrev i sina memoarer Med eller mot min vilja från 2017 om hur maken förlöste henne som skådespelare.

– Lasse sade aldrig att han var bättre än jag men han tyckte jag var dålig och det hade han rätt i. Jag var osäker, berättade Birgitta Ulfsson i en intervju för HBL publicerad för två år sedan.

Vändpunkten kom under en repetition då både Ulfsson och Pöysti insåg att hon hade lärt sig den läxa han hade försökt pränta in i henne.

Paret Pöysti-Ulfsson övertog Lilla Teatern efter Vivica Bandler 1967.

Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson skilde sig 1984 efter nästan trettio år som gifta men de hade kontakten ända fram till Birgitta Ulfssons död 2017.

Efter åren på Lilla Teatern arbetade Lasse Pöysti som chef för Tampereen työväen teatteri innan han övergick till Dramaten i Stockholm. Om åren på Dramaten talade Pöysti ogärna i offentligheten efter återkomsten till Finland.

Lasse Pöysti poserade för pressfotograferna när Ralf Långbackas film Herra Puntila fick sin premiär 1979. Bild: Lehtikuva/Vesa Klemetti

"Jag har Lasse att tacka för allt"

En av dem som Lasse Pöysti anställde till Lilla Teatern var Asko Sarkola. Året var 1967 och Sarkola var yngst i den ensemble som Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson samlade kring sig.

– Jag har Lasse att tacka för allt, han lärde mig verktygen som skådespelare, berättar Sarkola, som minns sin forne chef och kollega med värme.

– Man brukar säga att var och en är sin egen lyckas smed. Men i mitt fall var det Lasse Pöysti som var smeden.

I salongen på Lilla Teatern på Kaserngatan omkring 1956. Från vänster: Gustav Wiklund, Ingrid Söderblom, Vivica Bandler, Birgitta och Lasse Pöysti. Bild: SLS arkiv/Ulf Ståhle

Asko Sarkolas sista möte med Lasse Pöysti var på Pöystis 90-årsdag för två år sedan.

– Jag visste att Lasse led av en demenssjukdom och var lite spänd på hur mötet skulle utfalla. Men han var klar i huvudet och ställde alla de rätta frågorna.

– Det var en underbar halvtimme!

Asko Sarkola utnämndes till chef för Lilla Teatern efter att Pöysti tog över chefskapet i Tammerfors.

Skådespelaren, regissören och teaterchefen Lasse Pöysti föddes 24 januari 1927 och avled 5 april 2019.

Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson var gifta åren 1952–1984. Paret hade två söner, Tom Pöysti och Erik Pöysti.

Lasse Pöysti kom till Lilla Teatern i början av 1950-talet och stannade där till 1974. Åren 1981–1985 arbetade Pöysti som chef för Dramaten i Stockholm.

Lasse Pöysti medverkade i mer än 60 filmer och tv-serier. Han belönades med filmpriset Jussi sju gånger och fick ta emot Pro Finlandia-medaljen 1969.

Pöystis stora intresse utanför teatern var segling.

"Stor karaktärsskådespelare"

Professor Clas Zilliacus konstaterar för sin del att Lasse Pöysti "gjorde allt".

– Han började som barnstjärna och blev en stor karaktärsskådespelare. Och vilka karaktärer sen: han täckte hela skapelsens spektrum, inte bara denna världens mäktige, som Lear och Galilei och Gustav III, utan hela den övriga faunan. I Jorden runt på 80 dagar på Lillan återgav han det elefantiskas sanna väsen, så djupt som människan alls kan förstå det. Och ännu för några dagar sedan hördes han i sin förmodligen sista roll, på Teater Viirus. Där gav han röst åt en larv, alldeles omisskännligt var det en larv. Han var en rar naturbegåvning.

En fin tid på Lillan

Också skådespelaren Lilga Kovanko ingick i den ensemble Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson samlade kring sig på Lilla Teatern.

– Främst minns jag Lasses och Bisses mod, säger Kovanko.

– De vågade satsa på nyskrivet material och på utländska regissörer och sådant är alltid en risktagning.

Lilga Kovanko beskriver åren på Lilla Teatern som "en fin tid". Om Lasse Pöysti som skådespelare konstaterar hon att han hade en otrolig närvaro på scenen.

– Sista gången jag såg honom på scenen var på premiären av Skogen på Stadsteatern. Lasse var fantastisk, han lyste!

Artikeln uppdateras.

Lasse och Tom Pöysti hälsade på presidentparet på slottsbalen när Finland fyllde 100 år. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning