Lasse Mårtenson har avlidit

Lasse Mårtenson blev 81 år gammal. Bilden är tagen sommaren 2014. Bild: Cata Portin

En av Svenskfinlands mest älskade och uppskattade artister, Lasse Mårtenson har avlidit. Han skulle ha fyllt 82 i september.

Lars Anders Fredrik Mårtenson eller Lasse med hela finländska folket, var egentligen reklamtecknare till utbildningen men det var musiken som kom att prägla hela hans livsverk. Mest känd är han för den svidande sköna och melankoliska signaturmelodin till TV-serien Stormskärs Maja.

Mårtenson var en skicklig pianist men också en underhållare av rang, och hade en sympatisk sångröst.

Helst spelade han jazz men det hindrade honom inte från att komponera schlagers som till exempel representerade Finland i Eurovisionen i två omgångar. Han framförde själv låten Laiskotellen på schlagertävlingen 1964 och tre år senare sjöng Fredi Mårtenssons låt Varjoon-Suojaan.

Han översatte och spelade även in evergreens som till exempel Mä lähden stadiin (ursprungligen Jackson) i en underhållande tolkning tillsammans med Carola Standertskiöld. Och Mårtenssons livsbejakande version av låten If I were a rich man från musikalen Spelman på taket, Rikas mies jos oisin kan också räknas till en av hans succéer.

Under senare år trappade Mårtenson ned sina framträdanden men i juli 2013 drog han fullt hus, eller egentligen en park fylld till brädden av jazzentusiaster och andra vänner av musik som kom för att uppleva legenden på Baltic Jazz i Dalsbruk. I en intervju i HBL som föregick spelningen i Dalsbruk sade han så här:

– Maskineriet börjar vara litet trögt och rostigt. Men en spelning på Baltic jazz är något av ett hedersuppdrag, stämningen är skön och på något sätt lät jag mig övertalas.

Då hade det gått många år sedan han föregående spelning på jazzen i början av 1990-talet med anledning av jazzmusikern Chrisse Schwindts bortgång.

– Jag spelade till Tom Gardbergs text för att hedra minnet av Schwindt. Leden har glesnat och allt fler av det gamla gardet hör numera till flygvapnet.

Nu har Mårtenson sällat sig till dem.

Trenden var coverlåtar

Det var i slutet av 1960-talet som han först gjorde sig ett namn på jazzscenen och i teatervärlden. Majoriteten av materialet från hans period i underhållningsmusiken bestod av covers av utländska låtar.

– Trenden då var att man gjorde covers. Jag är stolt över att ha fått göra så många av Sinatras låtar, sade Mårtenson till FNB en gång i tiden.

– Min version Nousevan auringon talo sålde bättre i Finland än Animals originallåt House of the Rising Sun.

Mårtenson var också med och grundade Uusi Iloinen Teatteri (UIT).

Helsingfors stadsteater ska ha urpremiär för Myrskyluodon Maija i musikalform nästa år. Det är första gången Mårtensons musik från tv-serien med samma namn spelas i ett musikverk på en teaterscen.

Långvarig sjukdom

Sonen Kasper Mårtenson säger till FNB att hans far avled på ett vårdhem i Esbo den 14 maj efter en långvarig sjukdom. Mårtensons familj önskar att deras privatliv respekteras och att de tillåts sörja i fred.

Mårtenson föddes 24 september 1934 i Helsingfors och under de senaste åren bodde han i Esbo.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46