Podcast: Läsarfrågor om distribution, nyhetsbyråer och ekonomijournalistik

Leder HBL. Vd Svante Wahlbeck och chefredaktör Susanna Ilmoni svarade på läsarfrågor under bokmässan. Bild: Leif Weckström

Kritik, förslag, idéer och öppna frågor. HBL:s läsare hade mycket tänkvärt på hjärtat, och under scensamtalet på HBL-scenen på bokmässan svarade vd Svante Wahlbeck och chefredaktör Susanna Ilmoni efter bästa förmåga.

Ett par läsare tog chansen att fråga på plats, betydligt fler mejlade in frågor på förhand. Chefredaktör Susanna Ilmoni och vd Svante Wahlbeck grabbade mikrofonerna och tog sig an frågorna, som handlade om allt från distributionen av papperstidningen och digital läsning till den nya Nyhetsbyrån SPT och HBL:s ekonomijournalistik.

Samtalet spelades in, och kan i sin helhet höras i podden:

Distributionen

Så här skrev en läsare om distributionsproblemen: "För den tredje gången på tre veckor sitter jag här utan min morgontidning. Jag vet att det är Posten som slarvar, men det är KSF Media jag har mitt kontrakt med. Tycker ni, att jag får vad jag har betalt för?"

– Det är klart att vi ha missat om man inte får den tidning man betalt för. Vi kompenserar alla uteblivna tidningar, men det är förstås ett stort problem som beror på att postvolymerna sjunker dramatiskt. Vi betalar 6,5 miljoner euro för distributionen av våra tidningar och ändå kommer de inte alltid fram, säger Wahlbeck.

Han och Ilmoni berättar även att de nyligen haft möte med Postens ledning. Problemen verkar främst uppstå i områden där posten nyligen lagt om sin distribution. Dessutom lär det för tillfället finnas över tusen lediga utdelarjobb i landet. En annan orsak till att nya utdelare gör misstag verkar vara svaga kunskaper i nationalspråken finska och svenska

– Det är vårt problem och vårt ansvar, men det är en konkret förklaring, säger Ilmoni.

Vad beträffar problemen med distributionen till Åland uttrycker Wahlbeck tillförsikt om att de snart kommer att lösas. Här handlar det om själva flygtransporten.

Månadsbetalning

En läsare undrar när KSF Media tänker "sluta bestraffa dem, som inte kan betala prenumerationsavgiften i en rat?"

– Vi lyssnar på våra prenumeranter och kommer att inför månadsbetalning, som inte blir dyrare än att betala hela året på en gång, säger Wahlbeck.

– Det är en förändring som kommer inom de närmast månaderna.

En annan fråga där läsaren får ett svar som torde vara tillfredsställande handlar om ledarens placering i papperstidningen: Borde inte den ligga i början av tidningen?

– Det är just precis vad vi planerar göra då vi fräschar upp papperstidningen. En vacker morgon då ni vaknar kommer ledaren att finnas på sidan två, berättar Ilmoni.

Ytterligare ett läsarförslag som ledningen vill ta till sig handlar om att upprätta en infosida om hur HBL:s digitala kanaler fungerar.

– Det är en jättebra idé. Vi har planer på att göra en grafisk framställning som visar hur man ska göra för att tillgodogöra sig vårt innehåll digitalt. Det är många som upplevt tekniska problem – inklusive vd, säger Wahlbeck.

Ekonomijournalistik

Några frågor handlade specifikt om journalistiken. Så här skriver en läsare: "Tycker som entusiastisk HBL-läsare sedan många år att tidningen i allmänhet också låter folk med alternativa åsikter komma till tals, dock ganska sällan i frågor som rör ekonomisk politik ... Det finns också på svenska i Finland experter som representerar alternativa sätt att se på de ekonomiska frågorna. Vore det inte dags att ge dem en chans som kommentatorer i HBL?"

– Tack för responsen! Om den här läsaren har konkreta tips tar jag gärna emot den, till exempel per mejl. Vi strävar efter att bjuda på en bredd. Visserligen står det i våra stadgar att vi är en borgerlig och liberal tidning, men journalistiskt sett är det viktigt att plocka fram olika åsikter, säger Ilmoni och tillägger:

– Jag skulle jättegärna stärka den ekonomiska bevakningen för Husis del. Vi letar med ljus och lykta efter människor som kan skriva om ekonomi och näringsliv, men det är svårt att hitta de här personerna. Den som kan ekonomi och jobbar med något annat, tjänar oftast mera än vad vi kan betala våra medarbetare – och bland kunniga skribenter är det ganska få som har en ekonomisk utbildning i ryggen. Men vi tänker jobba vidare på det här, för detta är något våra läsare efterlyser

En läsare undrar i ett mejl hur SPT kommer att skilja sig från FNB. En annan är skeptisk till hur den förhållandevis lilla byrån ska kunna uppväga FNB och tycker planerna låter flummiga.

– Det här blir en utveckling för oss. På frågan om hur många anställda SPT kommer att ha är svaret ett halvt dussin vid starten. Sen hoppas vi ju att vi kan bygga ut byrån. Ju bättre ekonomin blir desto fler kan vi anställa, säger Ilmoni

Fler frågor går att höra i podd-versionen av frågestunden, där Ilmonis och Wahlbecks inte heller är förkortade, som i denna artikel.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning