Läsambassadörer gästar Estrids bokklubb fram till jul

Estrids bokklubb har bland annat haft besök av den svenska författaren och illustratören Sarah Sheppard. Bild: Emmi Koskenvesa

Barnboksprogrammet Estrids bokklubb fortsätter, trots att den ordinarie säsongen tar slut. Varje fredag fram till jul tipsar läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass om lämplig lektyr.

Idén om ett engagerande barnboksprogram med barnen i fokus föddes för ungefär fem år sedan, berättar Sanna Sofia Vuori som är producent och sköter manus och regi under inspelningarna.

– Från början tänkte vi att omfattningen skulle vara mycket mindre. Kanske främst något som Estrids mormor skulle se, men programmet har fått mycket större spridning än vi hade tänkt oss, säger Sanna Sofia Vuori.

Det finns så många fina barnboksförfattare och barnböcker, säger hon. Men då programmet startade fanns det inget regelrätt bokprogram för barn. I ordinarie utförande får tittaren 15-20 minuters kreativ diskussion om barnböcker.

– Det fanns ganska många liknande program riktade till vuxna, Babel som kanske det främsta exemplet. Där började det, och under säsongerna har konceptet levt lite. En del säsonger har det varit en programledare och ibland har det varit flera olika programledare.

Under åren har många författare och illustratörer gästat studion. Den som kanske gjort det starkaste intrycket på Vuori är den svenska barnboksförfattaren Ulf Stark.

– Trots att han är känd och en stor författare var han mycket jordnära. Han åkte båt över hit, medverkade i programmet, och åkte båt tillbaka. Det var speciellt roligt och dessutom blev det ett mycket fint avsnitt. Men alla som medverkat har varit bra och de har alla gjort det av pur glädje, säger Vuori.

Programledaren Estrid Airas har enligt Vuori uttryckt en önskan att Ingelin Angerborn skulle medverka. Den önskan har nästan infriats, under flera säsonger har de varit nära att få med den svenska barn- och ungdomsförfattaren. Vuori har inte gett upp tanken, utan tror att alla bitar kommer falla på plats.

En annan författare som varit på tapeten är Sven Nordkvist, särskilt när det gäller boken Var är min syster? eftersom det var Estrids favoritbok då hon var liten. Vuori understryker att problemet just nu inte är att få författare att delta – snarast tvärtom.

– Det kommer så många nya författare och illustratörer hela tiden, vilket leder till att vi som jobbar med programmet tvingas välja bort personer. Vi måste nästan hålla på i 100 säsonger för att få med alla, säger hon.

Precis som resten av samhället har Estrids bokklubb påverkats av coronaviruset. Planen var att spela in hälften av avsnitten i januari och andra hälften i mars. Men marsavsnitten kunde inte spelas in på grund av vårens restriktioner.

Ny utformning under senhösten

Höstens säsong av barnboksprogrammet är slut, sista ordinarie avsnittet sändes måndagen den 2 november. Men efter det kommer nu ytterligare avsnitt med ett lite annat upplägg.

– Efter det kommer sju avsnitt med läsambassadörer. De kommer att sändas på måndagar och hålla på ända fram till jul, säger Vuori.

Finlandssvenska läsambassadörerna fick ta lite större plats i år på grund av coronaviruset och inspelningsstoppet på våren. För läsambassadörsprojektet står Sydkustens landskapsförbund som utsett Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass till ambassadörer för perioden 2019-2022.

Avsnitten med läsambassadörer är enligt Vuori riktade till lite yngre barn men också till föräldrar och småbarnspedagoger. I anslutning till serien finns det en webbplats och från den 6 november även en annan nyhet, nämligen en virtuell bokcirkel.

– Projektet heter Hitta boken! och där ger programledarna tips på olika böcker för småbarnspedagoger. Avsnitten kommer sändas på fredagar klockan 12.30 och de varar i ungefär 20 minuter, säger Vuori.

Här är höstens avsnitt:

HENRIK HULDÉN GÄST I ESTRIDS BOKKLUBB >> Läs mer

MONICA VIKSTRÖM-JOKELA GÄST I ESTRIDS BOKKLUBB >> Läs mer

CARINA WOLFF-BRANDT GÄST >> Läs mer

TIMO PARVELA GÄST I DET ANDRA AVSNITTET! >>Läs mer

JOANNA VIKSTRÖM EKLÖV FÖRST UTE >>Läs mer

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning