Lasagne i tre färger

Lasagne i de italienska färgerna är en smakupplevelse ingen bör missa Bild: TT

En riktig lasagne tar tid att göra. Därför tjänar man lite tid om man förbereder den dagen innan. När den sedan är färdiggräddad är det viktigt att låta den stå en halvtimme så att den hinner sätta sig.

För 4 personer, 1 timme 45 minuter

600 g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 msk konc. tomatpuré

2 dl rödvin alt. vatten

1 msk konc. kalvfond

salt och peppar

smör och rapsolja

Till ostsåsen:

1 liter mjölk

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

1 tärning grönsaksbuljong

4 dl riven ost

Dessutom:

10–12 lasagneplattor

500 g hackad spenat

1/2 dl riven ost

Gör så här:

1. Fräs köttfärsen med lika delar smör och olja i en gryta. Tillsätt hackad gul lök, riven vitlök, tomatpuré, vin eller vatten samt fond. Koka upp och sjud 15 minuter. Salta och peppra.

2. Koka upp mjölk och en tärning grönsaksbuljong. Red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 5 minuter. Rör i riven ost, salta och peppra. Tina spenaten i kastrull.

3. Varva ostsås, köttfärs, spenat och lasagneplattor i en smörad ugnsfast form med höga kanter. Minst 3 lager, avsluta med ostsås. Toppa med riven ost. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter. Lasagne är lös och rinnig när den är nygräddad, men fast efter en dryg halvtimme.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning