Läs våra reportage om flyktingkrisen

Vill du läsa mer om flyktingar och integration – gå in på welcome.HBL.fi. Bild: Karl Vilhjálmsson

Här har vi samlat några större reportage om flyktingkrisen som ingått i HBL.

Hur gick det sen?

I Finlands 136 flyktingförläggningar är vardagen satt på undantag, men utanför rusar tiden som förut. Ibland drar en krusning över ytan, ibland stormar det i lokalsamhället, men likväl går livet vidare – fastän horisonten kanske aldrig riktigt blir som förr.

HBL 13.12.2015 Läs reportaget från Evitskog och Nordsjö flyktingförläggningar

Destination: Finland

Mosul, juli, 2015. Bara två dagar innan avresan beslutar sig Mohammed för att destinationen ska bli Finland. Hustrun Zainab, nio månader gamla Rand och yngsta brodern Yazen tvekar bara lite innan de beslutar att åka med honom. Så inleds resan mot landet som ligger 4 000 kilometer längre bort. De vet att där är fred, att skolan och hälsovården är bra och att vintrarna kan vara stränga.

HBL hösten 2015 Här hittar du vårt digitala reportage

Språka på svenska

I fjol hade 310 306 personer som bor i Finland ett annat modersmål än finska eller svenska. De flesta nya invånare integreras i det finländska samhället på finska. Men många invandrare vittnar om att arbets- och näringsbyråerna är avogt inställda till dem som vill lära sig svenska först. För dem som redan behärskar ett indoeuropeiskt eller latinskt språk är det enklare att lära sig svenska än finska. En del av dem envisas, och lyckas, få börja plugga svenska. HBL har träffat några nyanlända som studerar svenska i Helsingfors.

HBL hösten 2015 Här hittar du vårt digitala reportage

HBL träffade syriska flyktingar som vill till Finland

I en källare i Jordaniens huvudstad Amman bor Mohanad och Raneem med sina ett- och tvååriga barn, i ett rum med toalett och kokvrå. I går hade de lånat pengar för att kunna ta sig till andra ändan av staden. Här ska deras framtid avgöras av finska Migrationsverket.

HBL 23.8.2014 Läs reportaget från Jordanien

Nu kommer de till Finland

I morgon landar Raneem al Khouli, Mohanad Baleesh och deras två små döttrar Remas och Marya i Finland. Då byts ett rum i en jordansk källare ut mot en finländsk lägenhet.

HBL 31.8.2014 Läs reportaget här

HÄR HITTAR DU TILL KAMPANJSAJTEN

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning