Lars Sund: "Dags för en finlandssvensk i Akademien"

Lars Sund har dubbelt medborgarskap men vill inte bli ledamot av Svenska Akademien. Bild: Cata Portin

Om en iranskfödd författare kan väljas in Svenska Akademien vore det äntligen läge också för en finlandssvensk författare, säger Lars Sund.

Invalen av juristen Eric M. Runesson och poeten Jila Mossaed i Svenska Akademien applåderades unisont på fredagen. Författaren Lars Sund, bosatt i Uppsala, sällar sig till de nöjda men efterlyser också en finlandssvensk författare eller litteraturvetare i Svenska Akademien.

"Om det går att välja in en iranskfödd författare i Svenska Akademien kanske det snart rent av blir möjligt att välja in en finlandssvensk. Det vore på tiden", twittrade Sund efter att beslutet hade offentliggjorts.

Lars Sund är bosatt i Uppsala och har dubbelt medborgerskap, finländskt och svenskt, sedan flera år.

Hur skulle han ställa sig till en invit att bli ledamot i Svenska Akademien?

– Jag tror inte att jag är rätt person att sitta i Svenska Akademien och har inte ens reflekterat i de banorna. Men jag tycker inte att Svenska Akademien kan kallas svensk om inte den östra språkgruppen är representerad, säger Sund.

– Se på Franska akademin. Där sitter representanter för hela det frankofona området och jag har för mig att Spanska akademin består av ledamöter för hela den spansktalande världen.

Lars Sund vill inte välja en favorit då det gäller vilken finlandssvensk han anser borde bli ledamot av Svenska Akademien.

– Det är omöjligt. Men det finns gott om duktiga finlandssvenska författare och litteraturvetare som är språkkunniga och som har en överblick över världslitteraturen.

Katarina Frostensons öde i Svenska Akademien är fortfarande oklart. Inga besked har getts om den saken och Akademiens ständige sekreterare, Anders Olsson, vill överhuvudtaget inte diskutera frågan.

Lars Sund hör till dem som efterlyser en lösning.

– Det är synd att man inte klarar ut frågan om Frostenson. Jag har svårt att förstå hur hon kan sitta kvar.

Katarina Frostenson är gift med Jean-Claude Arnault, även känd som Kulturprofilen. Arnault dömdes på måndagen till två års fängelse för våldtäkt, en dom han på fredagen meddelade att han överklagar.

Lars Sund är i höst aktuell med romanen Där musiken började (Förlaget M).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning