"Läromedlen är förlagens räddning"

I bokhuset. Också som pensionär trivs Stig-Björn Nyberg i Akademiska bokhandeln. Bild: Cata Portin

Ett finlandssvenskt förlag som enbart satsar på skönlitteratur har inga möjligheter att göra vinst, säger förlagsbranschens veteran Stig-Björn Nyberg.

Författarna protesterade men ägarna stod på sig. År 2011 fusionerades de två stora finlandssvenska förlagen – Schildts och Söderströms. En av dem som tog initiativet var Stig-Björn Nyberg, då styrelseordförande i Svenska folkskolans vänner som ägde Schildts förlag.

Resultatet av fusionen var förlaget Schildts & Söderströms.

Missnöjet bland författarna fortsatte jäsa och ledde till att ett nytt finlandssvenskt förlag grundades. Förlaget M bildades 2015 med Moomin Characters som majoritetsägare.

I motsats till Schildts & Söderströms förlag ger Förlaget M inte ut läromedel.

I sin färska bok Bokhuset skriver Stig-Björn "Nalle" Nyberg om turerna kring fusionen av två förlag och om grundandet av det nya förlaget.

– Framtiden för Förlaget M blir intressant att följa med. Som före detta förlagschef kan jag säga att det är läromedlen som håller ett förlag flytande.

– Ett förlag som enbart ger ut skönlitteratur gör ingen vinst. Men så länge Moomin Characters pumpar in pengar i Förlaget M går det ingen nöd på förlaget och de ger ju ut bra böcker.

Har du någonsin ångrat fusionen mellan Schildts och Söderströms förlag?

– Nej, beslutet var det enda vettiga och historien ska ge oss rätt. Däremot var det inget bra beslut att Schildts & Söderströms började ge ut läromedel på finska. Otava slog tillbaka och de har helt andra resurser än Schildts & Söderströms.

Läget ljusnar

I fyrtio år arbetade Stig-Björn Nyberg på Akademiska bokhandeln. Han fick uppleva boklådans blomstringsperiod men också hur det gick neråt för Akademen. Den minskande bokförsäljningen har bland annat resulterat i ett lägre antal titlar i den förr så stolta bokhandeln.

Stig-Björn Nyberg anklagar i sin bok Stockmann för att varuhuset insisterade på att införliva Akademiska bokhandeln med Stockmanns varuhus, vilket innebar att Akademens självständighet kringskars. När Stockmann sålde Akademen till Bonnier Books tillhörde Nyberg först de hoppfulla men blev senare beklämd. Nu börjar den värsta dysterheten ge vika.

– Läget har förbättrats efter att den nya vd:n, Anne Kariniemi, tillträdde. Och utbudet av utländsk litteratur ökar, konstaterar Nyberg förnöjt.

– Jag hoppas att Kariniemi får fria händer.

Under tolv år som vd på Akademen hann Stig-Björn Nyberg bland annat introducera Träffpunkt Akademen – det vill säga intervjuer med en livslevande författare inför publik.

En av de få som tackat nej till Träffpunkten var Tove Jansson, men 1991 gick hon med på att signera sina böcker vilket visade sig bli en megautmaning. Kön av fans ringlade sig ut på Norra Esplanaden och uppdraget tog fyra timmar.

Stig-Björn Nyberg kluckar lite vid minnet.

– Tove ville ha ett glas med hälften vatten, hälften whisky och jag fyllde på glaset medan hon signerade. När kön äntligen var slut och hon skulle resa sig höll benen inte längre så jag bar henne ut till taxin.

– Tove Jansson har vrickat foten, förklarade jag för den förvånade taxichauffören och Tove fnissade när hon hörde det. Sedan bar jag henne uppför trapporna och då ville hon bjuda mig på whisky men Tooti (Tuulikki Pietilä) sade nej.

Många världsberömda författare har uppträtt på Träffpunkt Akademen, bland dem Ruth Rendell som anförtrodde Stig-Björn Nyberg hur det gick till på drottning Elizabeths tebjudningar – enligt Rendell var tillställningarna trista.

Ålder: 70 år.

Familj: Hustru, två barn, fem barnbarn.

Karriär: Arbetade på Akademiska bokhandeln i 40 år och avslutade karriären där som direktör åren 1998–2010. Programdirektör för Helsingfors bokmässa 2011–2015.

Aktuell: Med boken Bokhuset. Människor, möten och minnen (Schildts & Söderströms).

Favoritgäst på Träffpunkt Akademen: Margaret Atwood. Hon var trevlig, hade stil och var ingen diva. Ruth Rendell var intressant.

Gillar: Deckare, memoarer och Rosala.

Hatar: Vitsvanshjortarna. De äter upp all potatisblast.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning