Lärofullt bröllop

Som svenskspråkiga har vi länge upplysts om att vi är mindrevärdiga medborgare.

Prins Harrys och Meghan Markles bröllop gav en mäktig lektion i antirasism och ekumenik. Jag vågar dock inte tro att man i Finland har tagit någon lärdom av bröllopets predikan. Som svenskspråkiga har vi länge upplysts om att vi är mindrevärdiga medborgare. Detta genom att för oss servera små eller helt uteblivna texter på svenska.

Verkligt trist är det när ideella organisationer likt Röda Korset och Frälsningsarmén nu också gör rasisterna sällskap. Åtminstone i Borgå samlar de båda organisationerna in pengar och använder enspråkigt finska texter trots de stora skyltarna på vilka ingen utrymmesbrist råder. Att man sedan använder sig av personer från främmande länder för att sköta insamlingspunkterna och som ger oss svenskspråkiga lektioner på engelska i nationalspråksfrågan gör inte saken bättre.

Jag går självfallet förbi dessa rasismdemonstrerande insamlingspunkter utan att ge någon slant likt jag observerat att många andra svenskspråkiga nu allmänt också gör. Tidigare gav jag alltid en slant åt de nämnda organisationerna när de ännu inte predikade antisvensk rasism.

Eirik Granqvist Borgå

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning