Minst tio döda i skolskjutning i Texas

Minst tio människor har dödats i en skolskjutning i Santa Fe, i amerikanska Texas, och polisen har upptäckt ett flertal hemgjorda sprängladdningar. En misstänkt gärningsman, en 17-årig elev på skolan, har gripits.

Nio elever och en lärare är döda efter att en beväpnad gärningsman började skjuta på en gymnasieskola i orten Santa Fe, söder om staden Houston.

Ytterligare ett antal elever samt två poliser vårdas på sjukhus.

En misstänkt skytt har gripits – en 17 år gammal elev vid skolan. En 18-åring som misstänks ha hjälpt honom har tagits in på förhör.

Den misstänkta gärningsmannen hade tagit vapnen från sin pappa. Han använde ett hagelgevär och en pistol. Sprängladdningarna hittades i ett hus och i någon typ av fordon.

Sprängladdningar

Flera hemgjorda rörbomber och sprängladdningar i tryckkokare har hittats i skolan och på platser i närheten, bekräftar polisen. Lokala medier rapporterar bland annat om ett stort polisuppbåd vid ett bostadshus i närheten.

– På grund av hoten som de här laddningarna utgör bör folk se upp för misstänkta föremål. Rör inte saker som är någonstans där de inte ser ut att hör hemma, säger Walter Braun vid Santa Fe-polisen på en presskonferens.

Minst tolv personer vårdas på olika närliggande sjukhus, rapporterar tidningen Houston Chronicle.

Larm om skottlossning på en skola i Santa Fe, Texas, USA. Bild: TT/AP/KTRK

Flydde i panik

Larmet om skolskjutningen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid. Eleverna hade just kommit till skolan dagen före en planerad examensceremoni för skolans avgångselever.

Upprörda vittnen berättar i lokala tv-kanaler att de första skotten avlossades i en skolsal där det hålls bildlektioner. I samband med detta ska ett brandlarm ha brutit ut och elever flydde skolbyggnaden i panik.

– Det var någon som gick in med ett hagelgevär och började skjuta, och en flicka blev skjuten i benet, säger ett ögonvittne vid namn Nikki, till den lokala tv-stationen KTRK om händelsen vid skolan.

I lokala medier framgår det att skolan hade övat inför liknande händelser så sent som för ett par veckor sedan, tillsammans med lokala myndigheter. En elev som befann sig i klassrummet intill det som gärningsmannen avlossade de första skotten i berättar för KTRK att de reagerade omedelbart.

"Barrikaderade dörren"

– Jag såg inte skytten, men vår vikarie gick ut i korridoren och såg honom. Han sprang in till oss och började skrika, då förstod vi att det var på riktigt.

– Vi gömde oss i klassrummet, barrikaderade dörren med alla skrivbord, åtta till tio stycken ställde vi upp.

Santa Fe är en ort med drygt 10 000 invånare som ligger omkring femtio kilometer sydöst om miljonstaden Houston. Skolan i fråga har runt 1 400 elever.

USA:s president Donald Trump inledde en pressträff i Vita huset på fredagen med att uttrycka sin sorg över den dödliga attacken.

– Vi följer situationen noggrant i samarbete med lokala myndigheter. Det här har pågått för länge, i för många år, i för många decennier. Vi sörjer för de fruktansvärda dödsfallen.

Artikeln har uppdaterats kl. 21.54.

Fakta

Tidigare skottdåd i skolor i USA

Några andra uppmärksammade skolskjutningar i USA:

I februari dödades 17 människor i en masskjutning på en skola i Parkland i Florida i februari.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

I oktober 2015 dödades en person och två skadades i en skottlossning på Tennessee State University i Nashville.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown i Connecticut och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade även sin mor innan han begick självmord.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

Bild: TT/AP/Stuart Villanueva

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00